”Jag är säker på en plats”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ara siktar på revansch i OS

REDO FÖR LONDON Ara Abrahamian ska försöka kvala in till OS i London i augusti. Han har tre chanser under att kvala under våren.
Foto: ULF HÖJER
REDO FÖR LONDON Ara Abrahamian ska försöka kvala in till OS i London i augusti. Han har tre chanser under att kvala under våren.

För nästan fyra år sedan slängde han ett OS-brons på mattan och lämnade brottningen med ilska och en höjd knytnäve. Nu är Ara Abrahamian tillbaka - säker på en plats i sommarens OS.

I Peking-OS 2008 blev brottaren Ara Abrahamian diskvalificerad i semifinalen under skandalomsusade omständigheter. Men han bet ihop, vann sin bronsmatch, och avslutade prisceremonin med att slänga sin medalj på golvet i protest mot det internationella brottarförbundet. Ara anklagade förbundet för korruption, och lämnade sporten bakom sig.

– De har förstört sporten, dundrade Ara i Sportbladet då.

Skapade regeländring

Idag är Ara nöjd med sin protest. Efter skandalscenerna införde brottarförbundet en regel om videogranskning, något som innebär att tränare kan ifrågasätta kontroversiella domslut och tvinga fram en andra granskning. En regel som kunde ha tagit Ara till finalen i Peking.

– Hade jag inte gjort det hade jag ångrat mig resten av mitt liv. Jag tror att det ledde till en regeländring, så jag tar det ändå positivt säger Ara Abrahamian till SVT.

Två chanser

I sommar flyttar OS till London. Men innan dess ska Ara ta sig genom sitt allra första OS-kval. Och trots att han hinner bli 37 år gammal inför mästerskapet känner han sig självsäker.

– Jag är säker på en plats, säger han till SVT.

Ara Abrahamians första chans till en plats i London är via kvalturneringen 20-22 april i Sofia i Bulgarien. Vid misslyckande där finns chansen fortfarande kvar i den sista kvalturneringen som går av stapeln 4-6 maj i Helsingfors.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN