Williams historisk efter seger

SPORTBLADET

Krossade Sjarapova på 63 minuter

Foto: Serena Williams med guldmedaljen.

Det tog henne 13 år att till slut vinna en "Golden Slam".

Sista pusselbiten gick dock desto snabbare.

På 63 minuter blev Serena Williams OS-mästarinna och historisk.

Det var en av de mest ensidiga tennisfinalerna i OS. Serena Williams brydde sig garanterat inte om det. Utklassningen, förnedringen eller för den delen överkörningen, 6–0, 6–1, av Maria Sjarapova gav två viktiga besked:

Hon är återigen utan tvekan damtennisens absolut bästa spelare, i en klass för sig.

Hon är också historisk som den av ytterst få spelare som vunnit en så kallad "Golden Slam". Det innebär att man vunnit alla de fyra stora grand slam-titlarna samt ett OS-guld. Steffi Graf gjorde det 1988, Andre Agassi har gjort det på herrsidan och Roger Federer kan göra det på söndag när han ställs mot Andy Murray i herrfinalen.

Fantastisk sommar

Men lördagen tillhörde Serena Williams.

Tillbaka efter sjukdom och en blodpropp som kunde ha kostat henne livet har hon haft en fantastisk sommar med segern Wimbledon och nu OS-guldet. Precis som i Wimbledonturneringen för ett par veckor sedan var det hennes serve som gav sådan utdelning.

Tre ess i första gamet satte tonen, ett break omedelbart i Sjarapovas servegame visade var det skulle sluta och ett serveess fastställde resultatet. Sjarapova, världstrea men utspelad som att hon hade en betydligt lägre ranking, var chanslös i baslinjespelet.

14 grand slam-titlar

Williams har nu under sin karriär vunnit 14 grand slam-titlar och är dessutom den första att ha vunnit OS-guld i såväl dubbel som singel.

I dubbel har hon sedan tidigare två OS-guld ihop med storasyster Venus Williams och kan dessutom vinna ytterligare ett tredje på lördagen när man möter Maria Kirilenko/Nadja Petrova, Ryssland.

Om lördagens final var utklassning hoppas dock de allra flesta på en betydligt mera jämn herrfinal där Andy Murray ska försöka ta revansch för årets Wimbledonförlust mot Roger Federer. Schweizaren som vann dubbelguld i Peking har bara singelguld kvar för att få sin tenniskarriär komplett.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS