Sommar-OS

Guldvapen 2: En rekordbra grundträning

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

”Det blir jätteviktigt”

Landslagets spelare har bättre kondition än någonsin.

Det sista löptestet inför OS avslöjade att snittvärdet i truppen höjts.

– Det blir jätteviktigt, på VM i fjol märkte vi att en del spelare gick på ­knäna till slut, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

Sex matcher i brons-VM i fjol slet på landslagets spelare.

Inför OS-säsongen hade landslagsledningen ett möte där man uppmanade spelarna att lägga extra vikt på konditionsträningen.

Det har givit resultat.

”Är en väldig styrka”

Sista konditionstestet, ett jo-jo-test, ­inför OS avslöjade rekordsiffror.

– Vi har aldrig haft ett lag med högre medelvärde. Och detta är bästa sättet att mäta fotbollskonditionen på eftersom testet innebär att man springer 20 meter vänder och springer 20 meter och sen kort vila. Man får med start och stopp och måste springa snabbare varje gång man upprepar löpningen, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

Uthålligheten kan bli avgörande för att landslaget ska nå sitt mål, medalj. Till en final eller i sämsta fall en bronschans är det just sex matcher, men med färre vilodagar än under VM.

Landslagets fysiolog Helena Andersson vill inte avslöja de exakta testvärdena, men berättar att det främst är de som varit sämre som ökat sin kapacitet. De som ligger i topp håller fortfarande extremt bra klass.

– De bästa ligger kvar på väldigt höga värden. Men det är en väldig styrka att lägstanivån har höjts. Det gör truppen mindre sårbar och eftersom vi bara har 18 spelare med blir det extra viktigt då chansen att alla ska spela är stor, säger hon.

Nertränade inför genrepet

Även styrkemässigt står sig svenska damlandslaget väldigt bra med internationella mått.

När Sportbladet talade med Helena Andersson i tisdags kväll var det dagen efter det sista hårda styrkepasset.

Grunden är lagd, men landslaget är nertränat inför genrepet mot Storbritannien på fredag.

– Vi är lite tunga så räkna inte med en maxprestation… Men vår fysträning som Helena står för är otroligt bra och något vi alla står bakom. Vi har kontroll på den biten, säger mittfältaren Caroline Seger.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar-OS