Pedrosa vann i USA - utmanar om VM-titeln

SPORTBLADET

Två spanjorer slåss om mästartiteln

Dani Pedrosa ger inte upp kampen om VM.

Seger i Indianapolis och han knappar in i kampen om mästartiteln.

Foto: Pedrosa.

Dani Pedrosa, Honda, tog ledningen på det fjärde varvet av motoGP-loppet i Indianapolis, USA. Han tog över den av amerikanen Ben Spies, Yamaha, men det blev aldrig någon riktig duell mellan dem. Amerikanen tvingades bryta på det sjätte varvet sedan han fått problem med motorn, samtidigt som Pedrosa kunde kontrollera fältet och han behöll ledningen ända in i mål.

– Detta var en väldigt bra helg, säger Dani Pedrosa på presskonferensen.

– Jag hade goda förhoppningar inför loppet och jag försökte hålla koncentrationen ända från inledningen av loppet och jag försökte att hålla ett högt och jämnt tempo. Jag fick en lucka ganska tidigt och eftersom jag visset att det var ett mycket långt lopp så försökte jag att verkligen fokusera hela vägen in i mål.

Lorenzo tvåa - behåller ledningen i VM

Hans landsman, VM-ledaren Jorge Lorenzo, valde att satsa på mjuka bakdäck till sin Yamaha, men kunde inte hota Pedrosa utan var tvåa i mål. Det betyder att det nu skiljer 18 poäng mellan Lorenzo och Pedrosa i kampen om VM.

– Detta var en mycket tuff helg, kanske den svåraste under hela året, säger Jorge Lorenzo som med undantag från tävlingen i Assen varit etta eller tvåa vid samtliga lopp den här säsongen.

– Vi kunde förbättra hojen i samband med kvalet och vi kunde utmana Dani och det känns fantastiskt. Men tyvärr kunde jag inte använda de hårda bakdäcken och efter ungefär halva loppet märkte jag att de mjuka tappade greppet.

Rossi långt efter

För den före detta världsmästaren Valentino Rossi, som meddelat att han lämnar Ducati och återvänder till Yamaha efter säsongen, var tävlingen i Indianapolis allt annat ån lyckad. Han var 57 sekunder efter Dani Pedrosa i mål.

– Det var en mycket tung helg, detta är en svår bana för mig, det var det redan förra året, säger Rossi.

– Jag hade många problem, framförallt har jag stora problem när det är en bana med många vänstersvängar. Jag har betydligt större problem där än när det är högersvängar. Det var så redan på Laguna Seca, Med årets modell så trivs jag inte alls i vänstersvängarna och jag har inget förtroende för hojen. Jag var helt klart  långsammare än normalt.

Spanjorer slåss om VM-titeln

Kampen om VM står nu i första läget mellan de båda spanjorerna Lorenzo och Pedrosa när det återstår sju lopp av säsongen

– Jag  tog in fem poäng i dag, men jag måste vinna varje helg. Jorge är en tuff motståndare och det kommer att vara en tuff kamp ända till det sista loppet är över. Jag hoppas verkligen att jag kan behålla den här formen, säger Dani Pedrosa.

– Det är inte enkelt, men jag hoppas att säsongen fortsätter så här och ser man på tabellen så har jag tagit fler poäng än Jorge de senaste loppen. Jag måste verkligen köra bra under resten av säsongen.

Redan nästa helg fortsätter serien med en tävling i Tjeckien, Brno.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport