Laul: Vägen mot CL går via Pär Hanssons nolla

SPORTBLADET

HELSINGBORG. Ett niosiffrigt belopp i potten.

Vägen dit går via en nolla.

Pär Hanssons.

Foto: Pär Hansson.

För så är det ju i dessa förbannade kvalmatcher till Champions League som svenska klubblag nu inte överlevt på tolv år: det går inte utan att hålla tätt i första matchen. Senast ett svenskt klubblag nådde gruppspelet vann Helsingborg över Inter med 1–0 hemma och klarade 0–0 borta.

Så enkelt är det.

Så svårt är det.

I går radade HIF-höjdarna upp sig bakom ett podium på Olympia, det var klubbdirektör Myllenberg, chefstränare Hareide och sportchefen Jansson.

Lätt försenad anlände Stefan Schwarz som väl inte behöver någon närmare presentation, lätt svettig som efter en sen utvisning mot Rumänien. HIF-kvartetten skulle presentera en ny anfallare för pengar som egentligen inte finns ännu och Schwarz sa:

– Det här är en match med mycket energi, mycket stimulans.

Oavsett vad vi spekulerar i för matchbild så möter Helsingborg ett Celtic som bara har en växel och den är full fart framåt – då är utmaningen att hålla tätt bakåt.

Kändes som charader

HIF-höjdarna berättade stolt om hur de lyckats köpa en anfallare, Nikola Durdic, för pengar som kommer senare och inget fel i det – är det någon gång det är läge att chansa så är det nu. Det är ungefär som att när du och jag köper en smart-tv på avbetalning, vi får den direkt men den kan bli lite dyrare till slut.

Det kändes ändå som charader.

Vi kommer att få ett utsålt Olympia, ett svenskt klubblag som har sin bästa chans på länge att nå Champions League men allt det egentligen handlar om är att klara nollan för då lever returen.

Celtic är inget stort fotbollslag i denna världen, de har ytterbackar som rusar framtåt, de har en otålig defensiv, de är vana att äga boll, oavsett det är innehav eller raka uppspel mot anfallsspetsen Gary Hooper. Vinsten senast mot HJK Helsingfors var lagets första bortaseger i Europaspelet på över tre år.

Henke kunde inte välja

Celtic har halva femmannamittfältet på skadelistan, Helsingborg har fått tillbaka de sina, det finns enorma pengar i potten – garanterade 74 miljoner plus bonusar mot Europa Leagues 11 millar. Ett svenskt klubblag har en av de bättre chanserna på många år att gå hela vägen och därmed öppna för andra i svensk fotboll.

Men när vi stod där, utanför insläppet till Celtics presskonferens, då klev Henrik Larsson plötsligt ut ur ett intervjurum för borta­lagets hemsida. Hans lojaliteter var delade, gammal Celtic-spelare som han är:

– Jag kan inte välja, sa Henke fegt.

Jag kanske är gammalmodig men jag hade valt en framgång för svensk fotboll, inte skotsk.

Eller åtminstone att målvakten Pär Hansson höll nollan i första mötet.