– Jag rycker ifrån Petter

SPORTBLADET

Hellner om skägget, tränarbytet och hur han ska knäcka norr- mannen: ”Är en maskin...”

Foto: FORMEN VIKTIGAST ”Jag vill lyckas på mästerskapen, det är sådana tankar jag har. Men främst vill jag känna mig i riktigt bra form. Det är den lilla känslan som är starkast hos mig, den som ligger mig närmast om hjärtat. Dagarna då kroppen känns perfekt”, säger Marcus Hellner inför säsongen.

Han har fått en egen staty.

Han har bytt tränare.

Han har odlat skägg.

Och han vet hur kan ska slå rivalen ­Petter Northug i vinter.

– När jag är stark rycker jag ifrån ­honom, säger Marcus Hellner.

Foto: Marcus Hellner.

Dimman har gömt sig bakom skidbackarna och den syrerika luften biter tag i lungorna. Tystnaden har tagit över Sälen och det är en perfekt dag för träning.

Marcus Hellner har just ätit lunch på skidortens värdshus. Med en kopp kaffe i handen och trötta ögon tar han det lugnt innan andra passet börjar om tre timmar.

– Det är tungt, men det är det som är grejen. Jag har perioder då jag är sliten och måste tvinga mig ut på passen. Men det är bara att göra det, säger han.

Några förändringar har skett inför den här säsongen. Hellner har brutit med sin tränare Joakim Abrahamsson och kommer numera att coachas av landslagstränaren Arild Monsen.

15 km skate på VM det stora målet

– Eftersom han inte är med i landslaget längre blir det svårt då vi inte ses. Jag vill ha en tränare som kan se på min träning och komma med inputs. Någon jag kan bolla med. Nu kommer Mosen ta över den biten, förklarar Hellner.

Först väntar VM i Val di Fiemme 2013, sen OS Sotji 2014 och därefter VM i Falun 2015. Hur tänker du kring det?

– 15 kilometer skate på VM och Tour de Ski är mina prioriteringar. Jag lever mycket för nuet och den säsongen som kommer. Jag har alltid varit så och har svårt att vara långsiktig med mina mål, säger han och fortsätter:

– Jag vill lyckas på mästerskapen, det är sådana tankar jag har. Men främst vill jag känna mig i riktigt bra form. Det är den lilla känslan som är starkast hos mig, den som ligger mig närmast om hjärtat. Dagarna då kroppen känns perfekt.

Trots att det är månader kvar till första tävlingen berättar Hellner att han ibland sitter och tänker på hur han mentalt ska klara vinterns stora lopp. Han berättar att han tränare hårdare för att bli snabbare i spurterna.

– Det är mycket fler spurter nu för tiden och många gånger avgör de loppen. Det blir mer sådan träning nu och mindre av den då du ska vara åkstark.

Så du tar Northug i en spurt till vintern?

– Det blir svårt, han är jävligt vass på det. Men det finns många andra chanser att slå honom än att invänta en spurt. De gångerna jag har lyckats har jag gått tidigare. När jag är stark lyckas jag rycka ifrån honom.

Skulle du bli ledsen om han slutar med tanke på era dueller?

– Nej. Det är klart det är skönt att ha konkurrens men det är inte bara han i världs­eliten. Det finns många som är minst lika bra. Men jag måste erkänna att jag har haft många roliga dueller med honom.

Ni får mycket uppmärksamhet.

– Ja. Han har bidragit till att sporten har vuxit. Det är roligt att den fått en annan stämpel. Förr skulle du bo ute i skogen, hugga träd och käka gröt. ­ I dag är det mycket träning som ligger bakom – och du behöver inte vara en skogshuggare för att lyckas.

Tror du att sporten är ren i dag?

– Ja, det tror jag. Det kommer alltid fram några fall men jag tror inte att den är så smutsig som den en gång varit. Jag tror inte några av mina konkurrenter är det eftersom ingen känns omöjlig att slå.

– Man ser ingen Johann Mühlegg som flyger förbi alla trots kass teknik. Det är jag glad över eftersom jag skulle ha svårt att tackla det.

Vi förflyttar oss till Röda byn där landslaget bor. Utanför Hellners röda stuga ligger flera par skor, sulor och kläder på tork. Livet för en elitskidåkare ser inte lyxigt ut just nu – men vackert. Utsikten är fjäll, stillastående liftar och grå himmel.

”Har en ruggig kapacitet”

Andra passet börjar snart. Emil Jönsson hittar inte sina korta tights och blåbärssoppan står redo i kylen.

Vi hoppar i den vita skåpbilen tillsammans med Arild Monsen samtidigt som åkarna knäpper på sig rullskidorna och ger sig av. Mosen har med sig en videokamera så att de tillsammans kan se på träningen under kvällen.

Då och då vevar han ner rutan och frågar hur det känns, ger synpunkter på tekniken eller kommer med någon fyndig kommentar.

Plötsligt börjar han sjunga på en Manchester United-visa om den norske före detta fotbollspelaren Ole Gunnar Solskajer.

Vi pratar om hans fjärdeplats i Vasaloppet, hans kommande hembesök hos Marcus Hellner i Gällivare och prins Carl Philips vilda fester.

Och just ja, Hellners fysiska form som knäckte Northug i Holmenkollen i vintras.

– Hellner är en riktig maskin och har en ruggig kapacitet. Det är mycket krut i de smala benen.

SÅ LADDAR HERRLANDSLAGET

6-15 augusti: Herrlandslaget inledde med skidåkning i tunnel i Torsby för att sedan ta sig till Sälen för löping, rullskidor och andra fysiska aktiviteter.

3- 10 september: Samlas i Bruksvallarna i en vecka för träning och tester.

3-24 oktober: Hela gänget far till Italien på träningsläger i tre veckor.

5-20 november: Tillbaka till Bruksvallarna för att förbereda sig för världscupen.

23 november: Världscupen startar i Kuusamo, Finland.

ARTIKELN HANDLAR OM