Friidrotts-EM 2018

Torneklints hyllning till Bahta: ”Fantastiskt”

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

BERLIN. Meraf Bahta tog ett EM-brons mitt under pågående dopningsutredning.

Tyskan Alice Reh som kan ha snuvats på en medalj på hemmaplan är arg – men förbundskapten Karin Tornklint hyllar sin medaljör.

– Det är fantastiskt att hon orkade springa, säger Torneklint.

När Meraf Bahta spurtade in till brons på 10 000 meter var det kulmen på nästan två veckor långt dopningskaos. I går blev det klart att ett formellt dopningsärende öppnats men att ändå friidrottsförbundet valt att låta Bahta starta på EM under tiden.

Mycket talar nu för att både dopningskommissionen och senare dopningnämnden fäller Bahta för de tre prickar hon fått i Wadas vistelserapporteringssystem och då kommer medaljen i så fall senare att delas ut till Alina Reh som kom in som fyra på hemmaplan.

”Det är imponerande”

Reh var arg när hon fick beskedet att hon eventuellt kan ha snuvats på ett bronsjubel.

– Jag blir lite arg när jag får höra det här från dig. Men jag kan inte ändra på någonting. Det enda jag kan göra är att hålla koll på mig själv, tävla rent och gå på mina dopningskontroller, säger hon.

När Sportbladet når Karin Torneklint är tongångarna, av förståeliga skäl, annorlunda. Hon är mäkta imponerad av bronsmedaljören.

– Jag tycker hon var fantastisk som orkade springa. Hon har haft en extremt jobbig och tuff tid, det är imponerande att hon springer över huvud taget, säger förbundskaptenen.

Vad säger du om hemmalöparen Alina Reh som kommer fyra här och kan ha snuvats på ett medaljjubel på hemmaplan och som säger att hon är arg?

– Jag vet inte var hon fått sin information, det låter konstigt att få i mixade. Det kan ju vara fler i det här loppet som är under utredning, bara att det inte är offentligt?

”Vet inte vad jag ska känna”

Ja, alltså det förändrar inte frågan. Det här är en dopningsutredning, vad tänker du kring Alina Reh och hennes ilska kring att Meraf fått springa?

– Jag vet inte vad jag ska känna. Hela situationen är väldigt svår. Vi har en styrelse som är demokratiskt vald och de har pratat med EAA och IAAF och flera olika experter som tycker det är rätt att Meraf ska få starta och det beslutet har vi följt. Vilket beslut vi än tagit här blir det kritik.

Kan du förstå ilskan?

– Ja absolut, jag förstår att man kan känna olika inför det här.

Vad Meraf Bahta tycker vet vi inte. Hon valde att inte stanna i den mixade zonen för att svara på Sportbladets frågor. Inte heller hennes tränare, landslagstränaren Ulf Friberg, har trots flera förfrågningar hos presschefen för landslaget kommit till mixade zonen.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Dramatik i längdhoppsfinalen – protest inlämnad för svensk medalj

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrotts-EM 2018

Friidrott

Meraf Bahta

Karin Torneklint