Kaos-scener i Tour de France när Julian Alaphilippe vann

Fransmannen Julian Alaphilippe vann den 16:e etappen av Tour de France efter att protesterande bönder försökte stoppa loppet.

– En galen dag. Jag är så glad, säger fransmannen till Eurosport om sin andra etappseger.

I flera år har det funnits hot om protester från franska bönder under Tour de France, en av världens största cykeltävlingar.

Men aldrig har loppet tvingats stoppas – fram till nu.

Walesaren Geraint Thomas var i ledning i den 16:e etappen, på sträckan mellan Carcassonne och Bagnères-de-Luchon, när några lokala jordbrukare plötsligt började köra ut höbalar på banan med sina traktorer.

Något som fick polis att ingripa.

Spreds med vinden

Flertalet polisbilar eskorterade Tour de France-cyklisterna som samlades i en klunga på flera hundra tätt bakom bilarna.

Många av de tävlande var också påtagligt upprörda i tron om att bönderna hade använt pepparspray mot dem, men nu rapporterar det belgiska cykelstallet Team Quick Step som menar, enligt brittiska tidningen The Sun, att polisens tårgaser spred sig med vinden och förorsakade cyklisterna.

I Eurosports sändning sågs flera cyklister med påtagliga smärtor spola ögonen med vatten.

Fransman högst på pallen

Till slut kunde den franske klättraren Julian Alaphilippe ta hem den 16:e etappen. Han vann bergsetappen före tvåan Gorka Izagirre och trean Adam Yates, som föll i en kurva med sex kilometer kvar av loppet då han var i ledning.

– Det var riktigt tufft hela dagen, men det kändes bra och jag tänkte att jag skulle spara mig lite till slutet. Jag trodde nog att Yates skulle hålla undan men jag är glad över vinsten. Jag kan inte fatta att jag vinner för andra gången, säger Alaphilippe till Eurosport efter vinsten.

Etappen innebar inga förändringar på topp 10-listan i totalen.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN