Radikala förslaget: ”Lägg ned hela OS”

Foto: David J. Phillip / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

De senaste olympiska spelen har svärtats ned av dopning.

Nu kommer norske experten Johan Kaggestad, 74, med ett radikalt förslag:

Att lägga ned hela OS.

– Rio-OS var en parodi, likaså Sotji, säger han till VG.

Om lite mer än en månad inleds OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Men redan nu har spelen skakats av dopning.

Hela Rysslands olympiska kommitté stängs av från deltagande i OS – liksom under OS i Rio de Janeiro 2016 – men enskilda idrottare kan ansöka om att få tävla under neutral flagg.

– Det här är en attack som vi aldrig tidigare sett på den olympiska integriteten. Som en före detta idrottare själv känner jag mig väldigt ledsen för alla rena idrottare som har lidit av den här manipulationen, sa IOK-presidenten Thomas Bach då.

”Lägg ned hela OS”

Foto: Espen Solli/Pressbild

Sedan dess har utspelen och attackerna varit många.

Men nu lanserar den norske experten och förre landslagstränaren i friidrott, Johan Kaggestad, ett radikalt förslag:

Att lägga ned hela OS.

– Det kanske är IOK som borde portas från OS på grund av otillräckliga åtgärder. De gör ju ingenting. Just nu är det media och anti-dopningpolisen som hittar dopningen och ser till att det rensas, inte IOK. Var har idrotten varit?, säger Kaggestad enligt VG och fortsätter:

– Jag tror faktiskt att idrotten skulle må bäst av att lägga ned OS som ett mästerskap. Det bästa hade varit om alla idrotter bara har sitt VM och nöjer sig med det. Som det är nu är det ju många idrotter där de bästa idrottarna inte deltar i OS

”Rio-OS var en parodi”

Kaggestad har själv varit verksam i norska Olympiatoppen – Norges motsvarighet till Sveriges olympiska kommitté (SOK) – samt haft roller inom alpinlandslaget och det norska längdskidlandslaget bland annat.

– Jag har varit på en del olympiska spel. Rio-OS var en parodi, likaså Sotji. Ett OS är extremt nationalistiskt, prestigen är enorm och så har du korruption på det. Jag ser inte charmen med det lägre och det är kanske ingen tillfällighet att länder som Norge, Schweiz och Tyskland inte vill arrangera OS. IOK har en skakig historia bakom sig och det är inte bra. Nej, det bästa hade varit att lägga ned OS.

ARTIKELN HANDLAR OM