Drömstart på världscupfinalen – dubbelt svenskt i täten

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Det gick snabbt för Henrik von Eckermann och hästen Mary Lou i världscupfinalen i Paris.

Så snabbt att rivningen på det fjärde sista hindret inte blev alltför kostsam.

Det blågula ekipaget ligger femma efter den inledande tidshoppningen.

Henrik von Eckermann drömmer om att som förste svenske hoppryttare någonsin vinna en världscupfinal. När 36-åringen går och lägger sig efter torsdagskvällens sena tidshoppning finns all anledning att fortsätta drömma. Med von Eckermann på ryggen gick det undan för det 12-åriga stjärnstoet Mary Lou, som med tiden 60,33 sekunder var snabbast av alla runt banan. En sen rivning innebar dock ett tidstillägg på fyra sekunder – och en femteplats inför fortsättningen.

– Som tur är var jag såpass snabb att jag fortfarande är med i racet, säger han till SVT.

– Hon (Mary Lou) kändes bra och väldigt lugn, nästan lite för lugn för min smak. Det positiva är att hon brukar hoppa bättre och bättre.

Amerikanskt i topp

Elisabeth Madden, USA, och hästen Breitling LS leder efter en felfri ritt på tiden 61,89. Tvåa ligger tysken Daniel Deusser och Cornet d'Amour. Men det största hotet ser von Eckermann i tyske fyran Marcus Ehning på Cornado NRW.

– Han måste jag få bakom mig i morgon (fredag), jag vill inte ha honom framför mig inför finalen (på söndag), säger von Eckermann till SVT.

Lindelöw nia

Det andra svenskhoppet, Douglas Lindelöw och 13-åriga valacken Zacramento, var ett av åtta ekipage som klarade sig runt banan utan rivningar. Tiden 65,40 sekunder var dock långsammast av de felfria och Lindelöw och Zacramento ligger nia.

– Nu är vi i gång. Han hoppade otroligt bra och kändes fantastiskt fin. Det var ett steg för mycket på något ställe, men han var inte i och rörde på en enda bom, säger den 27-årige svensken till SVT.

Trea som bäst

Sverige har aldrig varit bättre än trea i världscupfinalen.

Malin Baryard-Johnsson på Butterfly Flip slutade trea 2003. Och Henrik von Eckermann/Mary Lou upprepade bedriften i fjol, då bakom segrande McLain Ward, USA.

De har vunnit Jerringpriset fler än en gång 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM