Vettels dröm lever

avAnna Andersson, Patrick Kipler

SPORTBLADET

Vann Japans GP efter ledning från start till mål

Sebastian Vettels dröm om en VM-titel lever.

Detta sedan tysken haft ledningen från start till mål i Japans GP samtidigt som VM-ledaren Jenson Button slutade åtta.

– Jag är här för att fightas. Det är fortfarande möjligt, men jag hade gärna sett att det var ytterligare ett par race kvar, säger Vettel.

Bubblande glad Sebastian Vettel fick hjälp av Lewis Hamilton att fira segern. Och det verkade tysken inte ha något emot. FOTO: GETTY IMAGES

Vettel dominerade loppet på Suzukabanan från start till mål. Största dramatiken för tyskens del utspelade sig i depå. Inget av de båda stoppet var riktigt lyckade. Vid det första fick han vänta lite eftersom andra bilen var på väg in, vid det andra hade teamet problem att få av hans högra framdäck.

– Under det första stoppet ville vi inte ta några risker eftersom BMW var inne samtidigt och släppa i väg honom för tidigt och riskera något straff och på det andra ville vi försäkra oss om att hjulet satt fast ordentligt, säger Red Bulls teamchef Christian Horner till RTL.

Ryckte i omstarten

På banan var Red Bull-föraren överlägsen. Han var på väg mot en storseger, men när Jaime Algersuari kraschade sju varv från mål kom säkerhetsbilen ut på banan och fältet samlades i hop. Vettel kunde dock rycka i från igen efter omstarten.

– Det är inte var du önskar dig när du skaffat dig tio sekunders ledning. Men jag hade en fantastisk bil i dag och jag trivdes riktigt bra på banan i dag. De senaste racen har varit lite upp och ner, men i dag visade vi att vi är tillbaka, säger Vettel till internationell media.

– Nu är VM-kampen öppen igen och det ser bättre ut än inför loppet. Det enda vi kan göra är att vinna de lopp som återstår. Vi har en bra bil, men Jenson Button och Rubens Barrichello har egentligen avgörandet i sina händer.

”Borde passa oss”

De återstående loppen körs i Brasilien den 18 oktober och i Abu Dhabi den 1 november.

– VM-kampen lever fortfarande och vi koncentrerar oss på att vinna de två lopp som är kvar. Det är två banor som borde passa oss, säger Christian Horner.

– Vi satsar på förartiteln för konstruktörsmästerskapet är i stort sett klart. Brawn behöver en halv poäng till och det lär de klara av.

Bakom Vettel svarade Jarno Trulli i Toyota för ett mycket bra lopp på hemmabanan, vilket belönades med en andraplats. Trulli lyckades passera Lewis Hamilton i och med ett lyckat andra depåstopp.

– En fantastisk tävling för mig. Det var inte enkelt, utan en hård kamp mot Lewis. Självklart hade jag gärna velat vinna i dag, men det gick inte. Vettel var helt enkelt fantastisk, säger en glad Jarno Trulli.

VM-ledaren Jenson Button fick nöja sig med en poäng, men kan glädjas över att hans värste konkurrent om VM-titeln Rubens Barrichello slutade sjua och bara fick två poäng.

Med två tävlingar kvar har Button 14 poängs försprång till Barrichello som i sin tur är två poäng före Vettel.

Segern var Vettels tredje för säsongen och fjärde totalt. Han har i år tidigare vunnit i Kina och i Storbritannien, samtliga lopp har han vunnit från poleposition.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1