Skidskytte

JUST NU: Så var damernas distanslopp

Av: 

Marcus Leifby

SPORTBLADET

sportbladet.se:s Marcus Leifby följde damernas distanslopp – minut för minut och skott för skott

Guld i söndags. Kan Helena Jonsson utmana om en ny VM-medalj i dagens distanslopp?
Guld i söndags. Kan Helena Jonsson utmana om en ny VM-medalj i dagens distanslopp?

Ett guld skulle bli två men så blev det inte.

Både Helena Jonsson och Anna Carin Olofsson Zidek missade pallen.

”Aco” med minsta möjliga marginal – hade hon satt sitt sista skott hade det förmodligen blivit guld.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följde loppet minut för minut och skott för skott.

Så här gick det!

12.00 Då är det strax lunch och dags att knyta ihop säcken. Alltså, vi var ett skott från en guldmedalj i dag.

Ett skott.

Det sista skottet dessutom.

Aco var 58 sekunder efter Katti Wilhelm och hade hon tryckt in det där sista skottet, i det stående skyttet, så hade hon kunnat räkna bort en minut... Och ni som är duktiga på matte kan ju räkna på 60 - 58.

Det blir väl ungefär två sekunder...?

Det var synd. Aco hade inte riktigt koll på hur hon låg till och säger att hon stressade i väg det sista skottet. Hon hade kunnat vänta några sekunder, koncentrerat sig mer, satt det mitt i prick sen åkt som ett gehu sista varvet... En miss av ledningen? Nja, det är sånt som händer, det är skidskytte.

Ha, då så.. ja just det, vi hade Helena Jonsson också. Två bom i tredje skyttet förstörde hennes dag. Hon missbedömde vinden och borde ha justerat sitt sikte inför skyttet. Nu sköt hon två bom och justerade. Synd det också. Åtta till slut. Helt okej men inte skitskoj.

De övriga svenskorna? Ja, jag vet inte om någon lyckats hitta dom än, så långt ner i resultatlistorna kom de.

I morgon väntar mixedstafetten och det kan bli hur spännande som helst.

Medaljchans?

Absolut!

Helena Jonsson och Anna-Carin Olofsson (ja hon heter Zidek också men är Olofsson med en hel värld) är ju givna. Mer osäkert då vilka som kör på herrsidan eftersom killarna känner sig lite krassliga. Ferry gissar jag på. Sen får vi se om det blir Bergman eller Ekholm.

Stafetten startar 10.00 i morgon och – om inte Ryssland attackerat oss med kärnvapen – så kommer ni att kunna följa den tävlingen här hos mig från, tja, 09.30 skulle jag tippa på.

Kul att ni hängde med i dag – ni var många och jag hoppas ni blir minst lika många i morgon.

Hej!

Förresten... ett litet extra meddelande:

Jag har satt ut en säng på Blocket. Jag ger bort den. Men har redan lovat en kille nu. Så alla ni 4 567 som ringt mig under det här loppet – ni behöver inte ringa igen. Sänger är borta.

Slut på meddelandet.

/ Marcus

11.40 Jag ska skriva en artikel nu om Helena som säger att ”hon klantade sig” vid det andra liggande skyttet. Jag återkommer strax med en liten summering. Katti Wilhelm vinner, det vet ni. Svenskorna får inga medaljer. Det vet ni också.


11.35 Nu lyssnar jag på Helena.. över telefon.. häng kvar ett tag... Mm.. hon är besviken säger hon... Hon kände direkt att det var kört efter sina två missar i liggande...


11.33 Vitkova har tio sekunder upp till en medalj och det blir alldeles för tufft, det kan jag lova er. Tyskt guld alltså.


11.33 Nu ska vi se om Vitkova har nerver av stål.. Hon är bara 20 år och kan skjuta hem en VM-medalj ända till Tjeckien nu om hon skjuter fullt. Stående skytte.. hon är ovan vid den här situationen och skjuter... träff! träff! träff! BOM! träff!...

Då är guldet borta och vi säger grattis till Katti Wilhelm. Har hon tullutbildning? Kanske. Skjuta kan hon göra i alla fall...


11.31 Har kollega Johan Flinck i luren nu direkt från Sydkorea. Han står i mixade zonen och väntar på svenskorna. Han vill inte hänga kvar eftersom det kostar typ 135 spänn i minuten att ringa från Sydkorea. Och det är finanskristider. Läge att hålla igen. Spara. Dra ner kostnaderna.

Men snart så ska ni få höra, eller läsa, om hur svenskorna ser på dagens tävlingar...


11.28 Katti Wilhelm ser ut att gå mot guldet. Hon och Ole Einar Björndalen har dominerat det här VM:et så här långt. Och det ser ut att bli norsk även på bronsplatsen i dag om nu inte bomben Vitkova kan spränga sig in på topp tre någonstans. Vi har ju lite fler svenskor i gång i dag men nu snackar vi platser mellan 30 och 80. Typ. Sofia Domeij till exempel. Ligger på 47 plats efter sista skyttet.


11.26 Aco på väg in... Nej... hon har tappat. Hon har kroknat. Hon har gjort slut på all kraft och.. ja, fasen.. hade hon satt det sista skottet så hade hon fajtats om ett guld. Nu går Aco in som fyra och tyvärr kära vänner, inga medaljer i dag för svenskorna..

11.25 Sen har vi en knall på gång. Tjeckiskan Vitkova har skjutit fullt efter tre skjutningar och skjuter hon fullt även vid sista då blir hon livsfarlig... Nu ska vi se hur det går för Olofsson...


11.23 Vi väntar på en tid på Aco ute i spåret... Hon måste gå på ordentligt för att det ska gå. Hon har tagit fyra sekunder på norskan Berger, menar SVT:s expert. 13,3 kilometer, där ska vi få en mellantid... Hon har sju sekunder upp till tredjeplatsen! Sju sekunder på 1700 meter! Går det? Njaa... tveksamt va?


11.20 En bom för Aco alltså. Där försvann guldet. Men det kan bli en medalj men då måste hon lägga i turbon ute i spåret...


11.18 Nu! Nu har vi Aco med bössan i hand... Träff! Träfff! Träfff! Träfffffffff! Fan! Bom! Bom i sista... ajajaj... Hon är femma nu, 1.08 bakom. Har har 14 sekunder upp till en bronsmedalj..


11.16 Jonsson in i mål. Hon går in som femma och det är väl helt okej. Vi hoppades ju på mer men man kan inte få allt...


11.15 Olofsson... vi väntar på dig, kom igen nu för f...! Fem träffar vill vi ha! Five... fünf!


11.13 Ja, är ni nervösa? Pirrar det? Kom igen nu Aco, ladda den där bössan och smattra ner de där svarta prickarna nu... Det är typ 800 åkare ute i spåret men vi fokuserar förstås helt på svenskan nu... snart dags för sista skyttet..


11.10 Nja, Jonsson är borta tyvärr. Det blir inget guld i dag. Men skulle Aco skjuta fullt vid sista skjutningen då har vi ett sekunddrama att vänta... Men stående skjutning är inte riktigt hennes grej, tyvärr...


11.08 Jonsson skjuter fullt! Och Aco då.... ja! Fullt hus även på Aco! Hon är med... Hon ligger femma vid tredje skjutningen.


11.07 Katti Wilhelm tar över ledningen och är på väg mot sitt andra VM-guld... Nu har vi Jonsson på vallen!


11.07 Och nu är det snart dags för Helenas sista skjutning och Acos tredje...


11.06 Anna Maria Nilsson har ingen bra dag. Sju bom. SJU! Hon får nog se över sitt krut...


11.05 Tjejerna glider i mål en efter en. Vi har Gregorin, Slovenien i ledning. Före Berger, Norge och Khrustaleva, Kazakstan. Men snart har vi Katti Wilhelm i ledningen ser det ut som.


11.02 Man behöver ju inte vara lektor i skidskytte för att räkna ut att det krävs fullt skytte nu för att det ska finnas en liten, liten chans till en pallplats. Helena Jonsson är elva just nu. Aco åker ju riktigt bra och kan hon bara sätta resten så...


11.00 Ajajaj... två bom. Två bom. Sätter första skottet men sen missar hon två. Fasen också. Två bom, det var inte speciellt bra. Aco skjuter en bom vid andra skyttet. Jaha, då vet i tusan alltså...


10.59 Nu har vi Helena på väg in... Hon åker hyfsat och är bra med i åkningen. Nu har hon en minut på sig att straffa Gregorin. Kom igen nu Helena!


10.57 Medaljläge undrar kanske ni? Absolut säger jag. ABSOLUT! Men det kommer nog att krävas ett prickfritt skytte. Eller ett pricksäkert skytte. Snart dags för svenskor på skjutvallen igen.


10.55 Mmm, gissa om ryskan Romanova är sugen på att spöa svenskorna... Norskan Berger skjuter en bom i sista skyttet...


10.53 Det här kommer bli en rysare kära vänner! Vi har två svenskor i täten. Aco har skjutit fullt vid första skjutningen och Helena Jonsson i de två första skjutningarna.


10.51 Och Aco skjuter fullt! Fem träffar... Kanon! Har vi dubbelt svenskt på gång? Kanske, men det är mycket kvar av den här tävlingen. Aco är trea efter första skjutningen.


10.50 Helenas skjuter för andra gången.. En träff, två träff, tre trätt, fyra träff och allt sitter! Yes! Hon skjuter ju bättre än Rambo för fasen. Hon är tvåa i tävlingen, 1,4 sekunder bakom norskan... eller är det ryskan som leder? Ja, det är det. Ryskan Romanova leder..


10.49 M Beck... Ja inte Martin alltså utan tyskan Martina, hon skjuter bort sig vid det andra skyttet. Två bom. Det tar vi en stänkare på..


10.47 Då borde vi snart ha Aco på vallen. Hon är trea vid 1,3 kilometer så åkningen ser bra ut. Men hon måste ha en bra start i skyttet också. Snart dags alltså för Aco och snart kommer Helena Jonsson in för andra skjutningen... stående den här gången.


10.46 Och hon skjuter fullt! Hon är med i matchen!


10.45 Khrustaleva, Kazakstan, skjuter fullt hon också vid det andra skyttet. Hon måste nog skjuta fullt hela vägen om hon ska ha någon suck. Norskan Berger skjuter för tredje gången...


10.40 Nu tar Aco i väg... Efter den andra skjutningen har vi ryskan Romanova i ledning, före norskan Berger. Anna Maria Nilsson då? Nej, hon skjuter tre bom i andra skyttet och fortsätter det så här så kommer hon att vara en fotbollshalvlek efter i mål...


10.39 Katti Wilhelm bommar ett skott på den andra skjutningen. Men vilken härlig start vi har fått, Helena Jonsson skjuter fullt vid första skyttet. Hon tar god tid på sig men det kan det vara värt.


10.39 Helena på vallen... Två träffar! Tre träff, fyra träff... Jaaaa! Bra start. Helena skjuter fullt och ja, kanonstart!


10.39 Ni undrar förstås när Jonsson går ut och jag kan meddela att hon är i väg. Kommer nog in till första skjutningen om två, tre minuter skulle jag tippa. Samtidigt är det dags för norskan Rogstad vid den stående skjutningen... Jaa... nej! Bom i sista skottet. Ajaj, Norge. Men ni har ju Björndalen och han är störst av alla... bla bla bla...


10.37 Norskan Bergen skjuter fullt hon också. Två nollor och hon är absolut med i tätstriden. Men tyskan Henkel skjuter illa vid andra skjutningen, det stående... Två bom och det var illa, illa för tyskan. Hon åker skidor som Gunde Svan men vad hjälper det när man skjuter snett och illa.


10.35 Anna Maria skjuter två bom och det är ju... ja, ni fattar. Typ katastrof. Bedrövlig start och hon är ju väck.


10.34 Ryskan Romanova har öppnat riktigt bra. Skjuter fullt även på det andra skyttet. Vilken drömstart!


10.33 Kati Wilhelm som startade före Anna Maria är inne på vallen... Och skjuter fullt! Dubbelt tyskt i täten nu och här kommer Nilsson...


10.30 Norskan Rogstad skjuter fullt. Och tyskan Henkel har börjat riktigt bra. Snart har vi första svenskan på skjutvallen.


10.27 Finskan Mäkäräinen skjuter något bedrövligt dåligt. Som en vinögd påfågel. Tre bom och hon är ju borta. Vi snackar tre minuters tillägg där.


10.26 Första svenskan, Anna Maria Nilsson, är i väg. Vi har Romanova i ledningen efter första skyttet men vi har ju ett par kanoner vi väntar på...


10.24 Bra start även för ryskan Romanova som skjuter fullt. Hon drog ut fingret ut handsken när hon skulle skjuta för att få bättre känsla. När hon skjutit klart stoppar hon in fingret i vanten igen och det var nog klokt, med tanke på hur förbundskaptens-Staffan såg ut i intervjun tidigare...


10.23 En bom för Ponza... Många tjejer på skjutvallen nu. Gergorin skjuter fullt. Hon är från Slovenien och hon har fått en kanonstart på tävlingen.


10.22 Italienskan Ponza, som gick ut först, kommer också in till det första skyttet först. Nu ska vi se om hennes krut är torrt. Det första skyttet är liggande.


10.20 En första indikation på hur skidåkningen funkar får vi redan vid 1,3 kilometer. En liten, liten första indikation. Sen kommer ju skyttet och det är ganska viktigt i just skidskytte, det vet ni. Andrea Henkel också på väg nu. En favorit.


10.16 Vi är igång! Härligt! Tjejerna sticker ut i ett bäcksvart Pyeongchang med 30 sekunders mellanrum. Koeranskan Seon Kim Mi drar i väg nu som nummer nio. Första svenska i väg är alltså Anna Maria Nilsson, 23, och sen kommer Helena Jonsson som nummer 38.

10.14 Anna-Carin har inte vunnit en tävling på två år och två månader... Det är dags nu då, kan vi väl konstatera...


10.11 Förbundskapten Staffan inför loppet.. Ser ut som han ska ut på polarexpedition. Notera pennan han har uppstoppad i luvan. Ser ut som en Ikea-penna...

Det börjar bli dags nu gott folk. Nervösa? Blir det ett VM-guld till? Vem tar det? Hör av er med tankar och synpunkter...

10.10 SVT:s expertkommentator Kalle Grenemark tippar Aco i topp i dag. Hon åker som tusan och kan hon bara träffa 18 av 20 skott så kan det bli guld, menar Kalle.

Kalle ja. En rätt skön prick. Lever sig in i loppen och är hur spontan som helst. Raka motsatsen egentligen till förbundskapten Staffan Eklund som brukar stå och tjura med en kikare i handen när svenskarna och svenskorna skjutit som blinda höns.

Kalle håller inte igen. När Helena Jonsson sköt fullt i den sista skjutningen och säkrade guldet härom dagen skrek han sönder ett par hundra tv-högtalare runt om i landet.

Han står högst upp på Hörselskadades Riksförbunds most wanted-lista.

Men är sponsrad av Panasonic.

Varningen är utfärdad. Ha fjärrkontrollen nära till hands.

10.03 Mm, intressanta rapporter från Pscycyaaong.. Pyeongchang! En av favoriterna, Svetslana Sleptsova från Ryssland, står över dagens lopp. Hon har ont i halsen. Och sen står även Magdalena Neuner över. Hon är på tysk tullutbildning...

Nej, det är hon inte. Men hon åker inte i dag.

09.55 Finns det någon där ute som har en tysk tullutbildning?

Snart bara en kvart till start.

Helena Jonsson går ut som 38:e tjej. Då har hon, bland annat, favoriterna Kati Wilhelm och Magdalena Neuner framför sig, att gå på...

För två år sedan hade vi ställt vårt hopp till Anna-Carin Olofsson. Hon heter numera även Zidek i efternamn, hon har fått en bebis för ett tag sedan och är inte längre med i förhandssnacket. Men hon är med, och kanske kanske kanske kanske kan hon överraska i dag?

ACO går ut som 58:e dam.

09.50 Mmm... det infekterade bråket mellan Sverige och Ryssland tar ju oväntade vändningar varje dag. Senaste rapporten handlar om att tränaren Wolfgang Pichler blev attackerad av vicepresidenten i Rysslands skidskytteförbund, Dimitrij Aleksasjin.

Och lyssna på det här.. Så här säger Pichler, till en annan tidning, om vad som hände..

Han skrek något åt mig och höjde nävarna. Jag tänkte att jag har tysk tullutbildning, så honom tar jag.

Jag intog försvarsposition genom att höja garden och avvaktade vad han skulle göra mer.

Visst är det... jag borde inte säga underhållande, det handlar ju trots allt om den ryska maffian, dödshot och annat skit, men... den där Pichler är ju en skön lirare.

Den där fajten skulle man ju gärna ha sett.

Och vad är en tysk tullutbildning? Vad lär man sig på den? Är det det lika effektivt som karate? Om någon som läser rapporteringen har gått en tysk tullutbildning – kan ni inte höra av er i så fall och berätta!

Skämt å sido. Det här bråket är otäckt på många sätt och Sverige är ju tveksamma om de ska åka till världscupavslutningen som går i just Ryssland.

Sen... ja, hur långt kan det gå? Skidskyttar är ju trots allt beväpnade...

Bara det inte slutar så här, med ett skidskyttekrig..

09.40 Och om ni är sugna på att göra ett ”hembesök” hos skidskyttarna under VM så kan ni titta in här... (kostar 19 spänn men det är det värt, jag lovar...) Det är inte speciellt pompöst eller pampigt. Boendet påminner mer om en campingplats utanför Bjuv...

Och om ni vill läsa det senaste om bråket mellan Sverige och Ryssland så läs här . Wolfgang Pichler, skidskyttets svar på Peter Antoine, blev överfallen av en rysk ledare.

Om han vek ner sig?

Ha!


09.35 Om ni inte noterat det så har Sportbladet signat upp guld-Helena som bloggar hos oss... Kolla här! Inte så värst många inlägg än så länge med det kommer, det lovar jag. Hon har ju trots allt fullt upp med att bärga ett par VM-guld. Men håll ögonen öppna.

Distanslopp i dag alltså. 15 kilometer. Fyra skytten. Två stående. Två liggande.

Och det här passar Helena som är en riktig sniper.

I jaktstarten, som hon vann, får man köra en straffrunda för varje missat skott och en straffrunda brukar ta en si så där 25-30 sekunder att köra. I dag så får man en minuts tillägg för ett missat skott så ett riktigt bra skytte i dag kommer att räcka oerhört långt.

Skjuter man fullt så kan man i princip... i princip, åka de 15 kilometerna baklänges med tjära under skidorna och ändå vinna. I princip alltså.


09.25 Godmorgon skidskytte-vänner!

Om en drygt trekvart börjar damerans distans lopp över 15 kilometer i Sydkorea-staden som är ohyggligt svårt att stava till... PSsk.. Pssyyd... Pyeongchang! Där satt den.

Efter att ha rapporterat från det alpina fiaskomästerskapet så är man ju så där nöjd... känner mig lika otillfredsställd som en grekisk fiskare som bränt sig i nacken, halat upp tomma nät, sålt sin ouzo och tappat pengarna...

Men nu är det andra bullar!

Vi har super-duper-Helena i spåret i dag och det finns hur mycket som helst som talar för ett andra raka VM-guld...

Förutom Helena Jonsson har vi ytterligare tre svenska tjejer med i dagens startfält.

Så här ser startlistan ut (de bästa):

3 Magdalena Neuner GER

10 Kaisa Mäkäräinen FIN

11 Tora Berger NOR

13 Andrea Henkel GER

22 Kati Wilhelm GER

23 Anna Maria Nilsson SWE

34 Martina Beck GER

38 Helena Jonsson SWE

39 Eva Tofalvi ROU

45 Xianying Liu CHN

54 Darya Domracheva BUL

57 Chunli Wang CHN

58 A C Olofsson-Zidek SWE

71 Olga Zaitseva RUS

73 Sofia Domeij SWE

88 Oksana Chvostenko UKR

93 Olga Medvedtseva RUS

104 Vita Semerenko UKR

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Vintersportbevakaren
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte