Sportbladet

BILJETTKLIPPET

Av: 

Lars Nylin

SPORTBLADET

Här kan du se toppfotboll i Europa som är billigare än vår egen allsvenska

Har du alltid trott att det är omöjligt att få uppleva de hetaste lagen i fotbolls-Europa och det dessutom till ett lägre pris än vår egen allsvenska?

Ja, du har du trott helt fel.

Sportchansens Lars Nylin guidar dig till Europas bästa fotbollsbiljetter och tar hänsyn till faktorer som staden, klubben, atmosfären, restid, klass på ligan samt biljettpriset så klart.

10) Fulham

Arena: Craven Cottage, London.

Kapacitet: 25 768.

Toppsiffra denna säsong: 25 700.

Publiksnitt denna säsong: 24 559.

Nylins kommentar: Premier League och biljettklipp är sällan någon lyckad kombination. Närmast den himmelskt prisvärda upplevelsen kommer man på idylliska Craven Cottage i London.

Stadens fördelar behöver knappast ordas om. Arenan ligger dessutom smidigt centralt i Hammersmith. Är man bara medlem i Fulham, det kostar 35 pund, kan man till åtskilliga matcher köpa biljetter från 25 pund på ”General sale” en månad innan match.

Att passera detta krångel orsakat av huliganer är knappast värt mödan på andra arenor som sällan är fullsatta, som de i Bolton och Wigan.

9) Roma

Arena: Stadio Olimpico, Rom.

Kapacitet: 72 698.

Toppsiffra denna säsong: 53 000.

Publiksnitt denna säsong: 37 832.

Nylins kommentar: Roma–Napoli är för fotbollskonässörer en semiklassisk match med halvt derbykaraktär. Det tyckte dock uppenbarligen inte den stora Rompubliken och bara drygt 27 000 kom till mötet tidigare i höst.

Flest lockades till Stadio Olimpico av matchen mot Juventus (53 000). Men inte ens mot superlagen från norr är det alltså särskilt svårt att få tag på biljetter.

Riktigt billigt, från 15 euro och uppåt, för bra platser är det dock främst när de lite anonyma landsortslagen kommer på besök (samma fakta gäller för Lazio som har ännu lägre publiksiffror på samma arena).

8) Inter

Arena: Giuseppe Meazza, Milano.

Kapacitet: 80 074.

Toppsiffra denna säsong: 55 000.

Publiksnitt denna säsong: 42 500.

Nylins kommentar: Magnifika Giuseppe Meazza, San Siro i folkmun (vad än Interfans säger till dig), är en av fotbolllens katederaler. Till skillnad från Camp Nou känns den hyfsat intim och atmosfärisk även när den halvbesatt. Vilket händer ofta.

Under 2000-talet har Inter och Milan i genomsnitt lockat 50 till 60 000 till arenan i västra Milano.

Hittills denna säsong ligger klubbarna inte ens på dessa nivåer. Inter hade ynkliga 20 000 mot Bari, 32 000 i senaste Champions League-möte mot Dynamo Kiev. Som bäst har Mourinhos mannar i serie A dragit 55 000. Däremot så hade Inter fullsatt, 77 000, mot Barcelona i premiären av Champions League.

7) Olympique Lyon

Arena: Stade Gerland, Lyon.

Kapacitet: 43 051.

Toppsiffra denna säsong: 37 000.

Publiksnitt denna säsong: 34 356.

Nylins kommentar: 20 euro för att se Kim Källström spela i Champions Laegue. Aningen mer för att se honom i en hyfsad match i Ligue 1. Med få undantag går det att se de attraktiva franska klubbarna efter att ha skaffat prisvärda biljetter matchdagen.

6) Milan

Arena: Giuseppe Meazza/San Siro, Milano.

Kapacitet: 80 074.

Toppsiffra denna säsong: 78 467.

Publiksnitt denna säsong: 48 955.

Nylins kommentar: I derbyt mot Inter kom drygt 78 000 till San Siro, vilket officiellt betyder fullsatt. I övrigt har det inte varit svårt att få biljetter till det klassiska lagets hemmamatcher.

När Bari, som uppenbarligen inte lockar Milaneser, var på plats kom 37 000. Mot Zürich i Champions League fanns bara 32 000 på plats. Åtskilliga av dem var fotbollsturistande schweizare; som precis som vi neutrala njöt av att kunna få tag på toppbiljetter för så moderata priser som 30 till 50 euro.

5) Hannover 96

Arena: AWD-arena, Hannover.

Kapacitet: 48 889.

Toppsiffra denna säsong: 43 754.

Publiksnitt denna säsong: 33 843.

Nylins kommentar: Hannover 96 är jämte Hertha Berlin Bundesligaklubben som är undantaget som bekräftar regeln om festligt, folkligt, fullsatt i Tyskland.

Mot Freiburg kom det bara 28 000 och endast den ständiga publikmagneten Borussia Dortmund lockade massorna till AWD-arena. 10 euro i entré, flygplats bara en mil utanför stan, och 1,5 timmes restid från de nordiska huvudstäderna, allt detta gör Hannover 96 till en fyndmarknad för den som jagar biljettklipp.

4) Real Mallorca

Arena: Son Moix, Palma de Mallorca.

Kapacitet: 23 142.

Toppsiffra denna säsong: 16 000.

Publiksnitt denna säsong: 12 702.

Nylins kommentar: Real Mallorca har ett publiksnitt som inte skulle toppa den allsvenska publiktabellen, och inte ens mot superlagen från fastlandet är det särskilt svårt att få fatt på biljetter.

Kombinationen solresa – Son Moix ligger på vägen mellan Palma och Magaluf – borde locka betydligt fler än vad som nu är fallet.

3) Atlético Madrid

Arena: Vicente Calderon, Madrid.

Kapacitet: 57 500.

Toppsiffra denna säsong: 40 000.

Publiksnitt denna säsong: 36 333.

Nylins kommentar: Atlético inledde säsongen uselt och när Real Zaragoza kom på besök var det knappt halvbesatt på Vicente Caledron, 30 000. Riktigt så illa är det sällan på denna charmigt slitna anläggning i arbetarkvarteren vid Manzanaresfloden.

Med undantaget Real-derbyt och topplagen, går det alltid att köpa biljetter vid matchdags. Priser från 30 euro och uppåt.

2) Hertha Berlin

Arena: Olympiastadion, Berlin.

Kapacitet: 76 065.

Toppsiffra denna säsong: 49 208.

Publiksnitt denna säong: 44 682.

Nylins kommentar: Hertha är denna säsong ett skräplag som riskerar degradering medan Rasmus Bengtsson undrar vad han egentligen gjorde för klubbval. Men det hindrar inte att Hertha på Olympiastadion kan innebära grymt mycket fotbolls- och arenaupplevelse för pengarna.

Precis som på andra håll i Bundesliga finns det biljetter från 10 euro och uppåt. Olympiastadion tar in 76 000 och inte ens när klubben förra året var med i toppstriden blev det någonsin utsålt.

I år har det som mest kommit 49 208 till Hitlers gamla superarena i västra Berlin – arenan som vi svenskar hellre minns som festplatsen för Sverige–Paraguay vid VM 2006.

Lägg till detta att det finns åtskilliga lågprisflyg för den korta resan till fenomenala Berlin och staden förtjänar ett fotbollsbesök.

1) FC Barcelona

Arena: Camp Nou, Barcelona.

Kapacitet: 98 934.

Toppsiffra denna säsong: 82 678.

Publiksnitt denna säsong: 77 285.

Nylins kommentar: Förra säsongen spelade Barcelona den kanske bästa fotbollen som världen skådat. Ändå var det vid flera tillfällen under 50 000 på Camp Nou, sämst 46 000 mot Numancia.

I år har siffrorna stigit – även om tisdagens skrällförlust mot Rubin Kazan bara sågs av 55 000. Men det är trots detta nästan alltid möjligt att få tag på biljetter till Zlatan & co.

Biljetter som man kan köpa i kassorna ute vid Camp Nou timmen innan match för summor som bara marginellt överstiger de i allsvenskan.

När Sportchansen nyligen var där fick vi hyfsade biljetter för 30 euro och kunde ha valt mycket bra för bara dubbla den summan.

Sportresorna som tar dig till supermatcherna:

PREMIER LEAGUE – ENGLAND

Upplev världens bästa liga med lag som Arsenal och Manchester United. Se stjärnor som Arsenals Fabregas och Uniteds Rooney. LÄS MER HÄR

LA LIGA – SPANIEN

Upplev världens hetaste liga med världens största klubblag, FC Barcelona och Real Madrid. Se stjärnor som Messi och Ronaldo. LÄS MER HÄR

SERIE A – ITALIEN

Upplev magnifika San Siro i Milano eller Olympiastadion i Rom. Se stjärnor som Pato eller Totti live i fotbollens mecka, Italien. LÄS MER HÄR

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Hitta de billigaste flygbiljetterna till storlagen här:

FulhamRomaInterLigue 1AC MilanBundesligaLa LigaAtletico MadridHertha BerlinBarcelona

Hitta de billigaste flygbiljetterna till storlagen här:

FulhamRomaInterLigue 1AC MilanBundesligaLa LigaAtletico MadridHertha BerlinBarcelona
Publisert: