Ålderskampen i NFL: ”Framtiden är ljus”

avMagnus Herbertsson

Foto: DAVID EULITT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Patrick Mahomes.

Tronskiftet är nära.

Ikväll kan de gamla NFL-stjärnorna fällas och de unga ta över.

Brady, 41, och Brees, 40, mot Mahomes, 23, och Goff, 24.

– Jag har växt upp med Brady. Det har varit fantastiskt att få uppleva, säger Mahomes.

Han kan bli tidernas yngsta quarterback att vinna en Super Bowl. Patrick Mahomes i Kansas City Chiefs har varit ligans bästa och mest omtalade spelare under säsongen.

Och han är bara 23 år.

På andra sidan planen har han femfaldiga mästaren Tom Brady i New England Patriots, med hela åtta spelade Super Bowl. Av många är han ansedd som den bästa spelaren genom alla tider i NFL.

Aldrig tidigare har det varit en större åldersskillnad mellan två quarterbackar i en slutspelsmatch: 18 år och en månad.

– Tom har vunnit många matcher i sin karriär. Jag har växt upp och sett hans succé. Det har varit fantastiskt att få uppleva. Men för mig handlar det inte om honom mot mig. Det är ett lagspel, säger Patrick Mahomes.

Mahomes har också inspirerats av Brady under tiden i college.

Foto: Charles Krupa / TT
Tom Brady

– Jag tittade på hans matcher och hur han rör sig i passningsfickan. Jag har definitivt tagit några bitar från hans spel, säger Kansas City Chiefs unge quarterback.

Mahomes mamma hyllar Brady

Brady och Mahomes har redan mötts en gång under säsongen. Då vann Patriots med 43–40 efter en riktig jämn match.

– Han har gjort några riktigt långa kast. De har gjort många poäng hela året. De kommer att bli svåra att stoppa, sa Brady efter matchen.

Och det är inte bara medierna i USA som uppmärksammar åldersfajten dem emellan. Patrick Mahomes mamma Randi Martin ska ha hyllat Brady inför sin son.

”Jag måste ge Tom Brady cred. Vi är lika gamla. Jag kan inte föreställa mig att spela mot någon som är 20 år yngre än mig själv. Vad han än gör måste du också göra”, sa hon till honom efter grundsäsongsmatchen.

Gamlingarna kan slå tittarrekord

I New Orleans tar Saints med Drew Brees, 40, emot LA Rams och Jared Goff, 24. Och de spelarna har också träffats förr. Brees har till och med hjälpt Goff en aning under början av karriären.

– Det var under förra årets Pro Bowl som jag fick hänga med Drew Brees. Jag fick tips om hans uppvärmning och hur han hanterade olika saker under veckan, minns Goff.

– Jag minns vad det gav mig att ha en mentor under starten av min karriär. Så jag försöker bara hjälpa till om jag kan. Goff är fantastisk och hanterar deras anfall riktigt bra. Hans framtid är ljus, säger Brees.

Hur ljus den är just i år avgörs under söndagen.

Det sändande tv-bolaget CBS lär åtminstone hålla på gamlingarna eftersom en Super Bowl mellan Patriots och Saints förutspås kunna slå tittarrekord.

ARTIKELN HANDLAR OM