Stjärnan avslöjar: ”Jag har rökt crack i 15 år”

Publicerad:

SPORTBLADET

Shane Schleger skriver öppet om sitt tunga missbruk: ”Behöver mina nära och kära”

Han är en av nätpokerns verkliga veteraner och har dokumenterade vinster på ungefär 35 miljoner kronor.

Nu avslöjar Shane "Shaniac" Schleger att han kombinerat pokerframgångarna med att röka crack – något han gjort regelbundet de senaste 15 åren.

– Jag kommer sannolikt att röka igen under de närmaste månaderna, säger han.

Det är i ett längre blogginlägg som amerikanen Shane Schleger redogör för sitt långa och komplicerade förhållande till crack-kokain.

Han rökte crack för första gången 1999, 21 år gammal, och har fortsatt att missbruka drogen de senaste 15 åren.

Samtidigt har han levt ett framgångsrikt liv som pokerspelare, där han tjänat ungefär 5,3 miljoner dollar eller 34,5 miljoner kronor på live- och onlineturneringar.

Sen förra året har han lagt pokerkarriären mer eller mindre på hyllan för att fokusera på sitt äktenskap och sitt skrivande. Men crackmissbruket pågår fortfarande i allra högsta grad.

"Försökt hitta en medelväg"

– Jag är inte särskilt intresserad av att förstöra mitt liv i utbyte mot de kortvariga effekterna jag får av att röka kokain. Å andra sidan, vägen jag har vandrat de senaste 15 åren tyder på att jag inte är tillräckligt motiverad för att hålla mig borta helt och hållet. Därför har jag försökt att hitta en medelväg, som förhoppningsvis minskar de skador jag tillfogar mig själv. Det är ett av skälen till att jag delar med mig av min historia och att jag inte döljer mitt bruk från min nära. Jag behöver mina vänner och mina nära och kära för att hålla mig i schack, skriver han.

Just medelvägen, som Shane Schleger säger sig ha hittat, gör att han inte uppfattar att han får ut någonting av befintliga drogrehabiliteringsprogram.

– Enligt mina erfarenheter och observationer så är rehab ofta ett sätt att undvika, inte behandla, drogmissbruk. Jag inser att det finns ett enormt värde i rehabilitering, abstinens och nykterhet. Men jag tror också att det påtvingade valet mellan abstinens och misär ger brukare två alternativ som är lika ohållbara som orimliga, skriver han.

"Räknar med att röka mindre"

Den nygifte 37-åringen skriver också att han planerar att dra ner på sitt missbruk under 2014, men att han knappast kommer att sluta röka crack.

– Jag räknar med att röka mycket mindre crack under 2014 än vad jag gjorde under 2013, men jag tror att jag skulle lägga upp för ett misslyckande om jag satte upp abstinens som ett mål. Trots att jag vet att drogen har skadliga fysiologiska och psykologiska sidoeffekter som jag vill undvika, säger min erfarenhet att jag sannolikt kommer att röka igen under de närmaste månaderna.

Här kan du läsa hela Shane Schlegers blogginlägg

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN