Superlöfte i allt: ”Blev chockade”

SPORTBLADET

Joel Mumbongo, 14, jagas av Chelsea

Han är en av Sveriges mest lovande 14-åringar.

Örgryte-talangen Joel Mumbongo har hoppat högre än Patrik Sjöberg vid samma ålder – och jagas av Chelsea.

– Folk blev chockade, säger han till gp.se.

Joel Mumbongo började träna friidrott för ett drygt år sedan. Trots det stod han för spektakulära resultat redan i somras.

14-åringen sprang snabbare än alla andra på 300 meter, han vann med nästan en och en halv sekund. Sedan stod han för ännu en imponerande insats - han slog Patrik Sjöbergs rekord.

Slog Sjöberg med en cm

Som 14-åringen hoppade Sjöberg 1,91 cm i höjdhopp. I somras klarade Mumbongo 1,92 vid en tävling i Växjö.

– Jag hade hoppat 1,82 innan. Jag vet inte hur jag lyckades hoppa en decimeter högre på den där tävlingen, säger Joel till gp.se och skrattar.

– Folk blev chockade att jag kunde hoppa så högt.

Annars är det fotboll som har varit den centrala idrotten i Mumbongos uppväxt, han har spelat fotboll sedan han var liten och drömmer om ett proffskontrakt.

Följs av Chelsea

Den vindsnabbe yttermittfältaren uppvaktas av Premier League-klubben Chelsea.

– Chelsea kom på en träningsmatch mot Halmstad och tittade. De tog kontakt med pappa, och sedan kom de på fler matcher. De har följt mig det senaste året och vi har pratat en del. De vill att jag ska komma och provträna med klubben, säger Mumbongo.

Det finns ett stort idrottsintresse i familjen. Pappan spelade fotboll och boxades, mamman basket och hans systrar är också idrottsintresserade.

Pappa Jonathan tror inte att det är någon nackdel att hålla på med flera sporter samtidigt.

– Se på Zlatan. Han har sina klackar och grejer – det kommer ju från taekwondon. Om man tränar någon annan sport så får man något extra, något som ingen annan har, säger han.

”Kollar mycket på Ronaldo”

Joel Mumbongo berättar för Sportbladet att det lutar åt att han väljer fotbollen.

– Jag tror det. Jag har väl ett år kvar där jag kan hålla på med båda sporterna. Men fotbollen har jag alltid hållit på med, det har alltid kommit först, säger han.

Hur mycket tränar du?

– Jag tränar friidrott måndag och onsdag, det blir fotboll tisdag, torsdag och fredag. Sen försöker jag hinna både fotboll och friidrott på söndagar. Jag tränar alla dagar förutom lördagar.

Vem är idolen?

– Jag kollar mycket på Ronaldo. Han spelar ju också vänsterytter, så jag tittar mycket på hur han rör sig.