Bandytränare stängs av efter dopningsbråk

GAIS tränare Jonas Holgersson under Time Out under bandymatchen i Elitserien mellan GAIS - Vetlanda den 26 november 2013 i Göteborg.
GAIS tränare Jonas Holgersson under Time Out under bandymatchen i Elitserien mellan GAIS - Vetlanda den 26 november 2013 i Göteborg.

Gais Bandy skakas av ett dopningsbråk.

Tränare Jonas Holgersson stängs av i åtta månader efter ett verbalt bråk med en dopningskontrollant.

– Just nu vill jag bara säga att jag kommer att överklaga, säger han till Sportbladet.

Det var efter en hemmamatch på Ale Arena i november som en dopningskontrollant från RF ville testa en Gais-spelare.

Tränaren Jonas Holgersson ville att hela laget skulle åka ner till Hedens Idrottsplats för att byta om, men när kontrollanten klev in i omklädningsrummet och krävde att testet skulle genomföras på matcharenan rann det över för bandyprofilen. Han gick till hård verbal attack mot dopningskontrollanten.

Något Gais-tränaren nu straffas hårt för.

"Helt oacceptabelt"

Bandyförbundets disciplinnämnd stänger av Holgersson i åtta månader från all idrottslig verksamhet, alltså året ut, för tilltaget.

– Det verbala uttrycket som de fått ta emot, oavsett vilka förmildrande omständigheter som Holgersson framfört som att det var direkt efter en förlust, är oacceptablt. Så gör man bara inte, säger disciplinnämndens ordförande Mats Westling till Sportbladet.

Vad bestod de här övertrampen i?

– Det är en lång rad av ord och händelser som är beskrivna i en två tre sidor lång anmälan. Men de tyckte det var olämpligt att de dök upp i omklädningsrummet så där hur som helst och sen finns det andra beskrivningar om dörrar som slås igen, skor som kastas i rummet och massa annat som inte är bra.

Åtta månaders avstängning för ett verbalt påhopp låter jämförelsevis långt?

– Ja, ett verbalt uttalande mot en domare förekommer då och då. Men att göra det just mot en dopningskontrollant ser vi som ett snäpp värre.

Framtiden i klubben oviss

Jonas Holgersson är en mycket välmeriterad bandyprofil med mängder av säsonger i högsta serien, 87 landskamper som spelare och så sent som förra året var han en av kandidaterna till förbundskaptensposten

Precis som Holgersson själv så tycker dock även Gais Bandys ordförande Thomas Larsson att straffet är väl tufft.

– Naturligtvis kommer vi överklaga, det är tufft straff. Han har inte slagits, inte dopat sig, men de kände sig obekväma. Hans uppträdande är däremot ingenting vi står bakom, säger han.

Vad betyder det för hans framtid i Gais bandy?

– Inte en aning. Vi var mitt uppe i en diskussion om ett års förlängning och den var inte ens avslutad. Men visst var det huvudspåret. Hur det påverkar oss får vi se, det är inte bara vi, det är ju två parter.

Även Gais lagläkare döms av disciplinnämnden till fyra månaders avstängning, men det gäller i motsats till Jonas Holgersson bara bandyverksamhet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN