Vettel mot fjärde titeln

Publicerad 2013-10-26

Tysken har pole position i Indien - det kan ge honom ännu en VM-titel

Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel kan ta sin fjärde VM-titel i morgon.

Han har bästa möjliga förutsättningar – från pole position.

– Formen känns riktigt bra, säger han.

Följ ämnen
Formel 1

Det var smog och runt 30 grader varmt, 38 grader i asfalten, under kvalet till Indiens GP, säsongens 16:e F1-lopp. Sebastian Vettel, Red Bull, som varit snabbast under alla tre träningarna var även snabbast på kvalet.

 – Än så länge har det varit en helt perfekt helg. Bilen har känts riktigt bra ända sedan i går morse och vi har inte behövt göra några större ändringar. Vi kunde ta oss igenom kvalet på ett bra sätt och med de nya däcken kändes bilen fantastisk, säger Sebastian Vettel efter sin 43:e pole position.

– Det är en fin banan, jag gillar flytet i mittsektorn och det är väl ingen hemlighet att när bilen uppför sig som man vill så känns det fantastiskt.  Detta var ett bra resultat för oss, men Mark är ju på en annan strategi så vi får se hur loppet utvecklar sig.

Annan strategi

Hans 1,24,119 var överlägset bäst före Nico Rosberg, Mercedes (+0,752), Lewis Hamilton, Mercedes och Mark Webber, Red Bull.

– Detta var mer än vad jag hade hoppats på, säger Rosberg.

Webber valde att köra med hårda däck i kvalet och har därmed en annan strategi än de andra tre förarna i de två första startleden.

Indiens GP har körts två gånger tidigare, Sebastian Vettel har haft pole position i båda och han har även haft ledningen varje varv, från start till mål. Nu kan han ta sin tredje raka seger i Indien och den kan ge honom hans fjärde raka VM-titel. VM-tvåan Fernando Alonso startar först i fjärde startled och tysken behöver vara sämst femma i mål eller helt enkelt besegra Alonso för att bli mästare 2013.

– Jag försöker att inte tänka för mycket på det, men det är lite svårt eftersom varannan fråga handlar just om VM-titeln. Vi har gjort bra ifrån oss när vi tagit allt steg för steg och det finns ingen anledning att ändra på den strategin, varken i morgon eller framöver. Vi har en bra utgångsposition, vi jobbar hårt, men det är ett långt race där flera förare kommer att välja olika strategier och ingen av oss kommer att ta rätt beslut hela tiden, säger Vettel.

– Men vi har ett bra paket och vi är i en bra form så...

Lotus missräkning

Den stora överraskningen inträffade redan i Q1 där Lotus valde att satsa på hårda däck för Romain Grosjean. Det var inte tillräckligt för fransmannens om var 17;e man och därmed missade Q2.

Loppet startar kl 10.30 i morgon söndag, men klockan ställs tillbaka en timme i natt.

Följ ämnen i artikeln