Snacka om tändvätska – Bills har inte glömt sveket

Foto: TT

avCarl-Johan Björk

SPORTBLADET

2014 avslutade överraskande Doug Marrone sitt kontrakt med Buffalo Bills.

På söndag möter han sina gamla arbetsgivare, som head coach för sensationslaget Jacksonville Jaguars. 

Bills har knappast glömt Marrones svek. Det har inte heller Jaguars tacklingsmaskin och skandalmakare Marcell Dareus, som byttes bort av just Bills.

Snacka om extra tändvätska att slänga på slutspelselden…

Jacksonville Jaguars kommer spela sin första slutspelsmatch på hemmaplan sedan 1999, och sist de spelade fotboll i januari månad var 2008. 

I centrum för denna bedrift står head coach Doug Marrone, som förutom att ha lett sitt lag till slutspel för första gången på nästan tio år även överraskade sitt förra lag Buffalo Bills med att på egen hand avsluta sitt kontrakt som deras HC efter säsongen 2014, dock med fullt betalt även för 2015 års säsong, en ringa summa på 4 miljoner dollar. 

Även Bills, som står för motståndet på söndag har länge varit främlingar för slutspelet, och sist de gjorde ett försök var 1999 då de var 11–5 och åkte ut i just wild card-rundan. 

Att vara ett Billsfan har sällan varit lätt. 

Efter den senaste storhetstiden i början på 90-talet, som dock slutade i historiska fyra Super Bowl-förluster i följd, har det mest varit mörker och förtvivlan. 

2014 var första säsongen med fler segrar än förluster sedan 2004, med en viss Dog Marrone som head coach. Därför var det extra chockartat att han då valde att sluta. 

Ser ut att ha gjort rätt val

Det var en klausul i Marrones kontrakt med Bills som gav honom ett tre dagars-fönster då han hade möjligheten att avsluta sitt uppdrag efter ett ägarbyte. Detta ägarbyte inträffade efter att grundaren och ägaren Ralph Wilson gick bort och den stiftelse som ärvde laget valde att sälja Bills till familjen Pegula efter att de blivit uppvaktade av nuvarande president Donald Trump och även Jon Bon Jovi. Olustigt nog var detta en av anledningarna till att Trump sedan valde att ställa upp i presidentvalet.

Varför Marrone valde att lämna Bills kan man bara spekulera om, för anledningen har han inte gått ut med. Han har däremot sagt att han ångrar sättet han lämnade laget på, och att han kunde ha kommunicerat bättre med Bills dåvarande spelare. 

Till hans försvar så hade han dock bara tre dagar på sig att ta det beslutet. 

Han intervjuades sedan bland annat för NY Jets HC-position 2015, men det jobbet gick som bekant till Todd Bowles. Till slut fick han en anställning som coach för Jaguars offensiva linje. 

I december 2016 fick han uppdraget att agera som interim HC då Jaguars sparkade Gus Bradley, vars bästa säsong inbringade fem segrar under fyra beklämmande år. 

Den 9 januari 2017 blev Marrone officiellt Jaguars huvudtränare, samma dag som nyheten om att Tom Coughlin var tillbaka i Jacksonville i rollen som Executive Vice President of Football operations. 

Att Coughlin hade ett finger med i spelet i att behålla Marrone råder ingen tvekan om. Många säger att de har samma typ av attityd och inställning till hur man ska coacha, samt en liknande fotbollsfilosofi – nämligen ett springtungt anfall kombinerat med ett stadigt och aggressivt försvar. Och tydligen har samarbetet gått bra, för att på en säsong gå från sist i AFC South med raden 3–13 till nummer ett med en klart snyggare vinst/förlust ratio på 10–6.

Så med facit i hand så ser det ut som Marrone gjorde rätt val. Men att i sin första slutspelsmatch som HC möta sitt förra lag kanske inte var med på hans bucket list… 

Bytte i oktober

För är det något man vill göra i ett slutspel så är det att minimera saker som kan ta fokus från matchen i sig. Och under veckans gång har frågorna från media helt klart haft fokus på just hur det känns att möta sitt gamla lag och oavsett hur Marrone än försöker vrida och vända på det och få det att låta som att det inte spelar någon roll, så gör det det. 

Det är kutym att när en tränar eller spelare möter sitt förra lag hälsar och snackar med sina före detta kollegor inför matchen under uppvärmningarna, detta inträffade inte då de möttes sist den 25 oktober 2015. Marrone hälsade inte på sina gamla vänner, utan valde att fokusera på att coacha sin o-line för att efter matchen jogga raka vägen ut till omklädningsrummet. 

Men det är inte bara Marrone som är den enda koppllingen till Bills, på coachsidan är det även Nathaniel Hackett offensiv koordinator, Perry Fewell defensiva backar, Jason Rebrovich defensiva linjen, Tyrone Wheatley running backs och Tony Sparano Jr. offensiva linjen. 

På planen har vi linebackers Lerentee McCray och Paul Posluszny och defensiva tacklen Marcell Dareus. 

Dareus byttes från Bills till Jaguars i oktober för ett val i femte rundan i 2018 års draft. Dareus som togs som tredjevalet i draften 2011 var den bäst betalda på hela Bills roster. 

Men det var inte på grund av pengarna som Bills nya stab ville gå skilda vägar med Dareus, det var mer på grund av incidenter utanför planen såsom droginnehav och fortkörning samt två avstängningar för att ha brutit mot NFL:s drogpolicy. 

Ingen fantastisk förebild kanske, men en otrolig närvaro på Jaguars försvarslinje, som är en stor anledning till att laget har fått smeknamnet "Sacksonville" i år. 

Är bara "business”

Dareus är inte riktigt fullt så tillknäppt gällande sina känslor om söndagens match mot Bills som sin HC Marrone. Han säger att det fortfarande gör ont när han kommer att tänka på hur han byttes bort, men förstår att det var ett drag Bills var tvungna att göra och att det bara är "business”. 

Men räkna med att den smärtsamma separationen kommer fungera som extra motivation i söndagens drabbning. Extra motivation som ett redan farligt försvar kommer dra nytta av.

Senaste fem årens vinnare av Super Bowl 00:21
ARTIKELN HANDLAR OM