Tårarna i SVT: ”Varit ett väldigt jobbigt beslut att ta”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Maria Pietilä Holmner, 31, lägger skidorna på hyllan.

När alpinstjärnan gästade SVT Morgonstudion på onsdagen kunde hon inte hålla tårarna tillbaka.

– Det har varit ett väldigt jobbigt beslut att ta, säger 31-åringen i ett pressmeddelande.

På onsdagsmorgonen kom beskedet att alpinstjärnan Maria Pietilä Holmner, 31, avslutar sin 15 år långa karriär.

Hon har varit en av Sveriges främsta utförsåkare, med meriter som tio pallplatser i världscupen (två segrar), ett VM-silver i storslalom, ett slalombrons och ytterligare fyra lagmedaljer, men har dragits med ryggproblem och väljer nu att lägga skidorna på hyllan – veckor innan OS.

– Jag har sedan några veckor tillbaka stått på skidor igen för att vänja kroppen med rätt belastning och i mellandagarna gjorde jag ett test i bana för att se om det skulle fungera. Det visade sig ganska tydligt att jag inte klarar de belastningar som krävs för att kunna leverera på den nivå jag behöver och vill vara på, speciellt inför ett OS, säger 31-åringen i ett pressmeddelande.

”Otroligt lärorik resa”

På onsdagsmorgonen gästade hon SVT:s Morgonstudion och kunde inte hålla tillbaka tårarna när hon fick se bilder från karriären.

– Det har varit ett väldigt jobbigt och känslomässigt beslut att ta. Jag är en tävlingsmänniska och jag har tävlat i världscupen i hela femton säsonger. Jag har levt det här livet, satt upp och jobbat mot mina dröm-mål. Det har varit en häftig och otroligt lärorik resa med både med- och motgångar, säger Pietilä Holmner i pressmeddelandet.

Foto: SVT OCH TT

Hon ser tillbaka på karriären med glädje, berättar att hon från första dagen haft en dröm om att bli bäst och är ”stolt över att ha kunnat prestera på elitnivå så pass länge”.

Nu ska svenskan jobba som tv-expert i Eurosport.

Och däremellan unna sig att njuta och blicka tillbaka på en fantastisk karriär.

– Jag kommer unna mig att ta sovmorgon och ta dagen som den kommer, men känner jag mig rätt så kommer det inte hålla allt för länge, det finns ju alldeles för mycket roligt där ute i världen att upptäcka och uppleva, säger Pietilä Holmner.

OS i Sydkorea börjar den 9 februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE