VM-brons till Sverige

SPORTBLADET

3 2 mot USA då fick Tellqvist mersmak på griniga amerikaner

HANNOVER (TT:S UTSÄNDE)

HANNOVER (TT:s utsände) Han kallades för en sopa av Tim Connolly, och fick ett rapp över händerna från Craig Darby.

Mikael Tellqvist ryckte på axlarna, och sade:

- Det är sånt man får räkna med.

Efter succén i bronsmatchen mot USA (3-2) lär Tre Kronors landslagsmålvakt få vänja sig vid griniga nordamerikaner.

I NHL.

Foto: AP
GLAD ÄNDÅ Tre Kronors lagkapten Jörgen Jönsson ser ganska nöjd ut med bronsmedaljen.

Det är dit som alla säger att han kommer att åka, och det är dit som VM-målvakten Mikael Tellqvist själv hoppas få komma.

Han fick ett bud av Toronto redan förra sommaren, men tackade nej och stannade i Djurgården eftersom han inte tyckte att tiden var rätt och NHL-klubbens intresse tillräckligt stort.

- Det kändes som att de bara kastade fram ett kontrakt, minsta möjliga ungefär, säger Tellqvist.

Men i sommar kan det bli annorlunda.

Tellqvist har blivit ett år äldre, ett år bättre, och det andra raka guldet med Djurgården har satt färg på säsongen i klubblaget.

Tidigare under säsongen har han utsetts till bäste målvakt i samtliga tre landslagsturneringar han spelat - i Ceska Pojistovna Cup, Karjala och Sweden Hockey Games.

- Det känns som att jag har ett bättre utgångsläge den här gången, säger Tellqvist drygt en halvtimme efter att Sverige säkrat bronset i ishockey-VM.

21-åringen från Järfälla har precis avslutat en intervju med en kanadensisk journalist från Toronto Sun, som ville tala om framtiden, och Tellqvist svarar men har ändå inget svar.

- Vad jag gör i höst? Jag vet faktiskt inte, säger han och slår ut med armarna.

Två försvinner

Men enligt uppgifter i kanadensisk press talar allt mer för att Toronto vill ta över Tellqvist redan i sommar. Klubben har visserligen en av ligans bästa målvakter i Curtis Joseph, men bakom honom är det tunnare. Andremålvakten Glenn Healy, 38, lägger förmodligen av, och tredjemålvakten Jimmy Waite skrev i förra veckan på för tyska Essen.

- Tommy Salo har gett mig rådet att åka över nu, säger Tellqvis.

- Han säger att det kan vara ett bra läge att åka över i, för att skolas in där borta. Men, som sagt, jag vet ingenting just nu.

Det enda Tellqvist vet säkert är att han precis vunnit sin första VM-medalj, efter 3-2 mot USA i bronsmatchen i Hannover.

Redan på lördagskvällen fick han veta att Edmontonproffset Tommy Salo inte skulle spela, och Tellqvist - som VM-debuterade mot Ryssland (2-4) i fjol - gick in och övertygade.

- Det funkade bra, säger 21-åringen och ler efter matchen.

Läckrast var räddningen när Brian Gionta fick öppet mål efter ett backskott. Amerikanen skulle bara lägga in pucken i nät när Tellqvist kastade sig raklång och räddade precis före mållinjen.

Eller den på Tim Connolly i andra perioden.

Connolly sköt - Tellqvist plockade.

- Då kallade han mig för en sopa, men jag bara skrattade åt honom, säger Tellqvist efteråt.

Stort med medalj

Tre Kronor tog ledningen efter 6.58, när Kristian Huselius bröt in i skottsektorn och smällde in 1-0-pucken. USA kvitterade genom Jim Campbell i inledningen av den andra perioden, men Kristofer Ottosson och Andreas Johansson gav Sverige en 3-1-ledning.

Den höll fram tills 38 sekunder återstod.

Då forcerade Doug Brown in 2-3 när amerikanerna tagit ut målvakten och satsat på sex utespelare mot fyra, eftersom Fredrik Modin satt utvisad.

- Men det kändes ändå som att vi skulle greja det. Och nu känns det bara fruktansvärt skönt.

Tellqvist fingrar försiktigt på medaljen som hänger på bröstet.

- Säga vad man vill - men en medalj i VM... Det är stort.

Jakob Sillén/TT