”Det är inte rättvisa förhållanden”

Haag besviken efter finalmissen: De stoppar dig

SPORTBLADET

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Kaos. Det är den enda ordet som kan sammanfatta damernas sprintkval i Oberstdorf.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip var efter kvalet starkt kritisk till tävlingsledningen.

– Det blir orättvisa förhållanden men det viktigaste är att man säkerställer säkerheten när det flyger banderoller och grejer.

Nu ställs tävlingen in.

1 av 6

Ovanför spåren dundrade himlen. I spåren blåste reklamskyltar och andra lösa objekt omkring mellan sprintåkarna. Damerna hade ett minst sagt prövande kval till Tour de ski-sprinten i Oberstdorf.

”Var inte säkert”

Sveriges förbundskapten Rikard Grip riktar nu stark kritik mot tävlingsledningen.

– Det blir orättvisa förhållanden men det viktigaste är att man säkerställer säkerheten när det flyger banderoller och grejer.

Är det säkert?

– Nej, under damernas kval var det inte det.

”Är inte rättvist”

Anna Haag hade det tuffast av alla svenskor och var i mål hela 26 sekunder efter norska sprintcupledaren Maiken Caspersen Falla.

– Det är inte rättvisa förhållanden. Regnet är en sak men vindbyarna stoppar dig. Vinden kommer och går så det är inte roligt. Vissa har mer vind än andra, säger Haag efter misslyckandet.

Hur kändes det för dig?

– Vindigt, säger Anna Haag som utvecklar:

– Det tog bara stopp upp mot första backen och då var hon som startade efter mig redan ikapp.

Fem svenskor vidare

Bättre gick det för Evelina Settlin som bara var 6,76 sekunder bakom Caspersen Falla och enkelt tog sig vidare till finalen. Med sig dit får hon även Maria Nordström, Jennie Öberg, Linn Sömskar och Emma Wikén efter ett, med facit i hand, lyckat svenskt kval.

Men efter damernas prolog kom beskedet att hela tävlingen ställs in. Poängen från kvalet kommer inte att räknas in i Tour de Ski-sammanställningen men däremot ge världscuppoäng.

BILDEXTRA: Väderkaoset i Tour de Ski 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM