Djurgården håller minnesceremoni för Ayuba

SPORTBLADET

Djurgårdens Oladapo ”Dee” Ayuba avled hastigt efter ett hjärtstopp. 

Nu ställer klubben in seriefinalen för att i stället hedra stjärnan under en minnesceremoni.

– Vi kommer att hissa tröjan och hylla honom för att få ett riktigt avslut, säger klubbdirektören Goran Popov. 

Foto: JOSEFINE TOLLEMAN

Det var under onsdagen som Djurgården Basket fick det tragiska beskedet att Oladapo ”Dee” Ayuba gått bort efter att ha fått ett hjärtstopp. 31-åringen var på plats i Luxemburg där han tidigare har spelat och föll ihop under ett träningspass med gamla lagkamrater.

Ayuba fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. 

Under gårdagen höll Djurgården ett krismöte med sina spelare. 

– Vi pratade med spelarna och försökte ge dem stöd. Det var tufft, väldigt tufft. Du kunde verkligen känna hans frånvaro på ett brutalt sätt. Dee var verkligen en central spelare i laget, säger coachen Charles Barton och fortsätter: 

– Alla spelare reagerar olika och de måste få sörja på sitt sätt.

”Folk känner till honom överallt”

Ayuba, som lämnar efter sig en fru och två barn, kommer att begravas i Luxemburg i helgen. Djurgården ställer in seriefinalen mot Köping nästa söndag för att i stället hålla en minnesceremoni i Brännkyrkahallen. 

– Vi kommer att hissa hans tröja och hylla honom för att få ett riktigt avslut. Det kommer att bli speciellt, säger klubbdirektören Goran Popov. 

Ayuba är brittiska medborgare, men kom till Sverige och Plannja 2007. Efter det har han gjort säsonger i Uppsala, Jämtland och Norrköping där han vunnit två SM-guld. 

– Man kanske inte förstod hur stor han var i basket-Sverige, men folk känner till honom överallt. Han har spelat i Sverige så länge att han känns som svensk. Det är så tragiskt, säger Popov. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket