Sportbladet

Färjestad tog sjätte raka

SPORTBLADET

Leksand besegrades med 5-2 av mästarna i tuff match på Löfbergs Lila Arena.

KARLSTAD

75 utvisningsminuter, minst lika många tjuvnyp och två matchstraff - matchen mellan Färjestad och Leksand luktade slutspel lång väg.

Gästerna från Dalarna gjorde en bra match men orkade inte stå emot ett Färjestad i medgång.

Karlstadslaget vann med 5-2 (1-0, 3-1, 1-1).

Leksand jagar en slutspelsplats med full kraft, Färjestad den absoluta tabelltoppen.

Där fanns två anledningar till att lördagens match lagen emellan blev allt annat en match i mängden. De 8 050 i publiken fick full valuta för entréslantarna.

Första perioden var jämn med många målchanser åt bägge hållen. Pelle Prestberg, som varit förvånansvärt anonym under säsongen, gav Färjestad ledningen i numerärt överläge, fint framspelad av Ulf Söderström.

I andra perioden fortsatte utvisningarna att hagla. Fulast var Peter Nordströms våldsamma slashing på Leksands Niklas Gällstedt. Ett yxhugg som kostade Gällstedt ett revben och Nordström ett matchstraff.

Fult av Nordström

Dessförinnan hade Nordström ökat på hemmalagets ledning till 2-0 efter ett flygande FBK-anfall. Leksand replikerade emellertid omedelbart. Tobias Holm reducering kom bara fem sekunder efter Nordströms 2-0.

Färjestads tidigare hårt kritiserade målvakt Sinuhe Wallinheimos storspel gjorde att Leksands kvitteringschanser i mitten av andra perioden gick om intet.

- Deras målvakt var grym, säger Leksands assisterande tränare Ulf Skoglund och skakar på huvudet.

Efter en välbehövlig timeout fick Färjestad nya krafter.

Sjätte raka segern

Peter Hammarström och Pelle Prestberg såg till att mästarna kunde gå till den sista pausvilan med en behaglig 4-1-ledning i ryggen.

I sista perioden försökte Leksand mobilisera krafterna i en sista offensiv men Färjestad spelade smart på resultatet.

Noterbart är att hemmalagets Marcel Jenni fick lämna isen i mellanperioden med en nyckelbensfraktur. Ett tungt avbräck för Färjestad eftersom schweizaren varit lagets genomgående bästa spelare under säsongen. Även lagkaptenen Clas Eriksson fick utgå efter en smäll mot huvudet.

- Jenni är förmodligen borta i fyra veckor. Förhoppningsvis är "Clabbe" tillbaka i nästa match, säger Färjestads assisterande tränare Bo "Kulon" Lennartsson.

Lördagens seger var Färjestads sjätte raka. En stor del i mästarnas nyvunna form har Jörgen Jönsson. Stjärncenterns förvandling under säsongen är remarkabel. Jönsson har gått från att vara en anonym elitseriespelare till att bli den ledarfigur FBK förväntar sig.

I och med förlusten gick Leksand miste om viktiga poäng i sin jakt på en slutspelsplats. Dalkarlarna visade dock med eftertryck att laget är kapabelt att skaka vilket lag som helst i elitserien.

TT

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet