Svensk rysarlottning till EM-slutspelet

SPORTBLADET

Nu väntar Dödens grupp

STOCKHOLM

Lott efter lott drogs ur en genomskinlig glasskål.

Topplag efter topplag hamnade i grupp C - precis som Sverige.

I EM-slutspelet väntar Serbien-Montenegro, Spanien och Ryssland.

- Alla vet att det här var den absolut tuffaste uppgiften vi kunde ha fått, säger svenske basketkaptenen Jan Enjebo.

I ett hörn i den pampiga Gyllene salen i Stockholms Stadshus stod en stor man i ett stort sammanhang och pratade om stora motståndare, för ett pyttelitet basketland.

Den 5 september kastas Sverige och svenske förbundskaptenen Jan Enjebo in i en grupp som på papperet ser lika tuff ut som den "Dödens grupp" fotbollsbossarna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck ställdes öga mot öga mot i fotbolls-VM förra sommaren.

Sportsligt självmordsuppdrag - eller superchans?

I hemma-EM väntar:

För lilla Sverige, helt utan stora meriter, ser det ut som ett sportsligt självmordsuppdrag, eller en jätteutmaning - beroende på om man är kritiker eller svensk förbundskapten. Jan Enjebo väljer att se EM-slutspelet som en superchans.

- Jag vägrar att säga att vi är chanslösa. Vi vet att ingen kommer att tro på oss i det här mästerskapet, men på planen är alla idrottsmän, där vill alla vinna, och ibland kan vilja räcka långt. Det är fyra lag i gruppen, en tredjeplats räcker för att ha chans att nå kvartsfinal... det är en möjlighet för oss som vi ska försöka ta vara på.

Den 5 september sprakar basketfesten i gång, stjärninvasion väntar. I Södertälje ställs Sverige mot NBA-toppnamn som ryske Andrej Kirilenko, spanjoren Pau Gasol och Pedrag Stojakovic från Serbien-Montenegro - och alla vill till kvartsfinalerna i Globen.

Den svenska satsningen har redan rullat under lång tid, men intensifieras i sommar. Den 1 juni samlas landslaget och kommer fram till premiärmatchen mot Spanien att ha bott tillsammans i 50 dagar och spelat 20 landskamper.

- Vi kommer att försöka hitta motstånd mot andra lag i andra grupper. Vi jobbar varje dag för att närma oss de allra bästa och behöver möta riktigt bra lag för att komma väl förberedda, säger Enjebo.

Viktigt mästerskap för sportens framtid

Vilket lag ska ni slå för att få en elimineringsmatch till kvartsfinalerna?

- Ryssland är en nation som varierar mycket i kvalité. Jag tror att vi kan ha störst chans där.

Landslagsguarden Jonas Larsson från Plannja vägrar att få en svensk turiststämpel dittryckt på spelarackrediteringen.

- EM är ett stort och viktigt mästerskap för Sverige, för basketintresset i landet. Vi på golvet ska försöka göra vårt bästa för att det här ska bli lyckat. Jag har i alla fall en hel del stolthet i kroppen.

Anders Burström/TT