Tillbaka - utan kontroll

SPORTBLADET

Dopnings- fuskaren har inte testas på tre månader

Om två veckor gör Mika Myllylä, 33, comback i tävlingsspåren.

Utan att ha testats för dopning på tre månader.

Nu rasar svenskar och norrmän mot den slappa finska dopningskontrollen.

Foto: Den 22 februari gör Mika Myllylä tävlingscomeback efter sin avstängning. Det sker i Lahtis där hela dopningsskandalen uppdagades.

I början av november testades den dopningsavstängda trion Janne Immonen, Virpi Kuitunen och Mika Myllylä. Därefter har de kunnat träna i lugn och ro.

- Uppseendeväckande och ledsamt, säger den norske antidopningläkaren Inggard Lereim till Verdens Gang.

Och Inggard Lereim, som sitter i den internationella skidförbundets medicinska utskott, får medhåll från Sverige.

- Eftersom de är på väg tillbaka borde de testas oftare. Har man fuskat en gång så är det lätt att göra det en gång till, säger landslagsåkaren Jörgen Brink som tog sin första världscupseger för en dryg månad sedan.

Landslagschefen Jan Palander är inne på samma linje.

- Utifrån hur det har varit vore det att föredra att de testades oftare.

Comeback i Lahtis

Mika Myllyläs comeback kommer att ske på samma plats där den för två år sedan under skandalartade former stoppades - i Lahtis.

Då handlade det om VM. Nu är tävlingen långloppsklassikern Finlandialoppet. Den 22 februari ställer sig Myllylä på startlinjen.

- Då kommer han att testas, men han borde testats under uppbyggnadsperioden också. Om man dopar sig med Nesp så går det bara att spåra sex till åtta timmar efteråt. Sedan sitter effekten i under en vecka, säger Brink.

Nesp är ett ämne som ökar kroppens produktiuon av röda blodkroppar och som på så sätt ökar musklernas syreupptagningsförmåga.

I Lahtis dömdes sex finska skidåkare för att ha tagit Hemohes - ett ämne som tas för att dölja bloddopning. Efter två års avstängning är de nu åter fria att tävla.

Och de kommer att göra.

Kirvisniemi slutade

Mika Myllylä, Jari Isometsä, Virpi Kuitunen, Janne Immonen och Milla Saari laddar alla för en comeback. Den ende som slutade efter dopningsavslöjandet var Harri Kirvisniemi.

- I praktiken missade de bara en säsong. Avstängningarna är alldelse för korta. Som jag ser det så är det inte orimligt med avstängningar på upp till fem år om man dopar sig, säger Jörgen Brink.

Sex finska skidåkare stängdes av efter VM i Lahtis 2001

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM