Lysande start för Karolina Klüft

SPORTBLADET

Junior-VM i Kingston har börjat bra

Hon är regerande juniorvärldsmästarinna.

Och hon kan mycket väl lyckas igen.

Carolina Klüft fick en lysande start på sjukampen vid junior-VM i friidrott i Kingston.

Efter att varit på Jamaica i tolv dagar så gjorde äntligen Carolina Klüft sin efterlängtade start i sjukampen vid junior-VM. Sedan JVM-segern i Santiago, Chile, för två år sedan har Carolina gått framåt i de flesta av de sju grenarna.

Under fredagsmorgonen, lokal tid, inleddes jakten mot ett nytt JVM-guld med 100 meter häck.

- Jag har sprungit bra på träning och visste att det skulle kunna gå snabbt, men jag blev ändå överraskad över när jag såg tiden. För att gå ut att göra en bra tid så här direkt är ändå inte så lätt, sade Carolina, efter att gjort 13,52 och förbättrat sin tid från sin svenska rekordserie med en halv sekund.

När hon sedan också lade 45 hundradelar mellan sig och tvåan på 100 meter häck, så hade hon onekligen skaffat sig en mycket god grund för ännu ett JVM-guld.

- Men alla säger till mig att det bara är att åka dit och hämta guldet. Men det är ju det som är det svåra, att kunna hålla fokus.

Fast fokuseringen verkar inte vara problemet för Klüft, som i nästa gren slog ordentligt.

Hon gick in tidigt höjdhoppet.

- Jag vill alltid ha många hopp för att komma igång, sade Carolina, som inledde med att flyga över 1,68 med massor med luft.

Och så såg det ut gång på gång - höjd efter höjd - och allt i första försöket.

När hon klarade 1,86 så var det personbästa.

När hon klarade 1,89 så var det personbästa igen.

Och när hon helt osannolikt klarade 1,92 i sitt andra försök, efter att ribban sånär låg kvar redan i det första försöket, så var det svenska juniorrekordet hennes. Men vad som bättre var - hon lade över decimetern mellan sig och de andra.

Natten mot lördagen, svensk tid, stod kula och 200 meter på programmet innan det var dags för vila efter den första dagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott