Flinck: Min mardrömsgrupp i EM-lottningen

Jim Gottfridsson
Jim Gottfridsson

Tyskland, Sverige, Frankrike, Polen.

Portugal, Sverige, Slovakien, Litauen.

Där har ni min mardröms- respektive drömlottning inför kvällens EM-lottning.

I kväll lottas herrarnas handbolls-EM i Slovakien/Ungern i januari 2022.

Med det nya EM-formatet som hade premiär senast i Sverige/Norge/Österrike 2020 blir det stor skillnad på kvaliteten på lagen inom samma seedningspott.

Att några stornationer dessutom gjorde fiasko i EM senast, som Danmark och Frankrike, samtidigt som några lag överraskade (Portugal, Slovenien) påverkar också potterna en hel del.

I pott 3 hittar vi till exempel allt från Frankrike till Slovakien som inte kvalat in till ett EM eller VM sedan 2012 trots att båda mästerskapen utökats.

I pott 4 har vi Polen, som är på gång igen och spelade oavgjort med Tyskland och förlorade med uddamålet mot Spanien i VM senast, på ena delen av skalan och Litauen, som bara varit med i två mästerskap i historien och det var för snart 25 år sedan.

Från Sveriges pott 2 är det förstås något helt annat att få dubbla världsmästarna Danmark än svaga Österrike. Sverige är garanterat också en mardrömsmotståndare numera för alla lag, inklusive de allra största.

Hoppas på hemmanationen

Det är heller inte helt lätt att plocka ut mardröms- och drömlottningar, som ju är kutym så här inför en lottning, då arrangören redan ”riggat” lottningen till viss del genom att, precis som EM-värdarna nästan alltid gjort, placera in vissa nationer på vissa spelorter för att maximera biljettförsäljningen och därmed också bestämt vilka grupper de ska spela i (se nedan).

I min värld hade det varit en dröm att få Slovenien från pott 1 och Slovakien 3 men det låter sig inte göras då de båda lagen redan är placerade i olika grupper.

Så med de förbehåll som finns betraktar jag en grupp med Portugal, Sverige, Slovakien och Litauen som en drömvariant. Det blir i så fall grupp F, eftersom Slovakien redan ligger där, i Kosice i Slovakien.

Blir publikfester

Mardrömmen? Jag säger Tyskland, Sverige, Frankrike och Polen (grupp D i Bratislava där tyskarna är placerade).

Det är bara de två bästa lagen i varje grupp som går vidare till mellanrundan och en sådan grupp skulle vara tuff att avancera från till och med ett för ett lag som Sverige som annars framstår som en av guldkandidaterna i EM.

Men som vanligt för toppnationerna är det nästan viktigare och intressantare vilka grupper man slås ihop med. I EM slås grupp A, B och C ihop och, följaktligen, grupp D, E och F.

De två bästa i de här två sexlagsgrupperna går sedan till semifinal.

***

Man kan ha mycket åsikter om att arrangörernas makt över lottningen. Men vilka publikfester det väntas bli, när pandemin ska vara över, med två centralt belägna värdnationer i Europa som gränsar till så många deltagande nationer som placerats ut strategiskt för att dra åskådare från grannländerna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.