Charlotte Kalla om osäkerheten efter corona: ”En stor utmaning”

Vägen tillbaka från coronainfektionen är krävande för Charlotte Kalla.

Kroppens reaktioner efter sjukdomen är oförutsägbara och skapar en osäkerhet inför upptakten mot VM.

– Jag gillar utmaningar i grunden men jag måste vara ärlig med att det här är en stor utmaning för mig, säger skidstjärnan inför tävlingarna i Östersund.

Charlotte Kalla valde att avstå Tour de Ski, då den kom för tätt inpå hennes sjukdomsperiod.

Istället väljer skidstjärnan att tävla på hemmaplan, vilket sker i Östersund i helgen. Under fredagen väntar ett distanspass över 15 km, klassisk masstart.

Det blir 33-åringens andra tävling efter coronasmittan och tiden som varit från tillfrisknandet har gått upp och ner och för Sportbladet berättar hon om sina tankar inför helgens lopp.

Vilka svar vill du ha från din kropp i helgens tävlingar?

– Jag hoppas på att kroppen snart ger mig fler svar som jag känner igen när jag belastar med träning. Jag vill disponera krafterna så att jag kan genomföra loppen med en god känsla tekniskt. Resultat och placering är inte det viktigaste för mig i helgen.

Din tränare Magnus Ingesson säger att det varit en utmaning med att kroppen reagerar varierat på belastning nu, kan du beskriva dina känslor kring hur det varit?

– Jag är fortfarande på väg tillbaka från covid-uppehållet och den största utmaningen är att ha tålamod och acceptera nuläget. Jag gillar utmaningar i grunden men jag måste vara ärlig med att det här är en stor utmaning för mig. Jag känner samtidigt stor tacksamhet att jag kan träna och tävla när många andra drabbats hårdare av pandemin.

Vad är den främsta utmaningen för dig i den här fasen? Vad funkar allra bäst i träningen?

– Att korta tidsperspektivet är nyckeln framåt.

Charlotte Kallas plan är att göra comeback i världscupen 23–24 januari och siktet är inställt på VM i februari.

Finns det tillräckligt med tid fram till VM eller känner du en osäkerhet?

– Jag tar en dag i taget och så får vi se vart jag befinner mig när vi kommit in en bit i februari.

Enligt tränaren Magnus Ingesson liknar sviterna efter coronan inte de som följer en vanlig förkylning, vilket teamet kring Kalla får ta hänsyn till.

– Över tid går träningen bättre. Charlotte är bättre nu än veckan efter coronan. Sen är balansgången hur hårt vi ska belasta. Vi har jobbat med tätare vilodagar än hon brukar ha. Hon har känt efter fyra-fem dagar att hon behövt en vilodag medan hon annars kan ha tränat upp mot sju dagar, säger tränaren Magnus Ingesson och fortsätter:

– Det är svårt att veta hur lång tid det tar. Hon är frisk och det blir frustrerande när hon inte kan träna mer och hårdare. Alla har varit förkylda men det här tar på kroppen på ett annat sätt. Vi har inga svar.

Sportbladet sänder Volkswagen Cup som avgörs i Östersund.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.