Skidskyttarnas kritik mot sexistisk kalender: ”Förfärligt”

Susan Dunklee, VM-medaljör i skidskytte, kritiserar att vallabodar har kalendrar med lättklädda kvinnor på väggen.

De sexistiska bilderna är ett problem för ett jämlikt skidskytte, skriver hon på Instagram, och hon får medhåll av de svenska skidskyttarna.

– Att det här händer 2021, det är helt förfärligt, säger Hanna Öberg till Sportbladet.

Vallaboden i fråga ska enligt Dunklee befinna sig på området för världscupen i Nove Mesto som drar igång under torsdagen. Men den ska vara långt ifrån ensam om att ha den här typen av nakenbildskalendrar på sina väggar.

”Kalendrar av lättklädda kvinnor finns hängande på väggarna i många, kanske de flesta, nationers vallastugor. Kalendrarna produceras och distribueras ofta av vallaföretag”, skriver hon under bilden på sin Instagram.

”Känner mig objektifierad”

”När jag ser bilder som dessa känner jag mig obekväm och objektifierad. De skickar signaler om att en vallastuga inte är en välkomnande plats för mig eller andra kvinnor. Om vi vill ha jämlikhet, låt oss börja med respekt”, skriver hon.

Diskussionen om de lättklädda kalendrarna uppkommer bara veckor efter att internationella skidskytteförbundet gått ut med en ny jämställdhetspolicy. Även de svenska skidskyttarna Hanna och Elvira Öberg, som är på plats i Tjeckien och redo för tre veckors intensivt tävlade i världscupen, reagerar på bilderna.

– Vi är i en sport som är väldigt jämlikt i lön, prispengar, medieexponering och tv-tittande, och det är jag glad för. Men det här är ett tecken på att man inte kommit lika långt i alla delar. Det känns tråkigt, säger Elvira Öberg.

Elvira Öberg.
Elvira Öberg.
Hanna Öberg: ”Det är helt förfärligt”.
Hanna Öberg: ”Det är helt förfärligt”.

Hanna Öberg: ”Helt förfärligt”

– Det jag vänder mig mest emot i det här fallet är det är en producent som fortfarande gör sådant här. Att det här händer 2021, det är helt förfärligt, säger Hanna Öberg.

Även Sebastian Samuelsson dömer ut bilderna.

– Det är dåligt. Det är uppenbart att många tagit illa vid sig av att veta att bilden finns där och att det förekommer bilder som dessa. Det är vår arbetsplats och där ska alla få arbeta på lika värde, lika villkor, säger han och fortsätter:

– Alla ska kunna trivas, det får inte förekomma sådant skräp. Jag är dock helt övertygad om att förbundet och sporten i stort inte har värderingen att det här är okej, utan det är något gammalt förlegat och det blir nog bara väldigt olyckligt.

Under torsdagen inleder Hanna och Elvira Öberg världscupveckorna i Nove Mesto med stafett, tillsammans med Mona Brorsson och Linn Persson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.