Längdskidor

Ingen ytterligare konsekvenser för Bolsjunov

Av: 

Makoto Asahara

SPORTBLADET

LAHTIS. Det ryska laget diskades.

Men det blir inga ytterligare straff för ryske stjärnan Alexander Bolsjunov efter målgångsattacken mot Joni Mäki i söndagens stafett. Det bekräftar FIS-tävlingschefen Pierre Mignerey.

– DSQ från dagens race och inga ytterligare konsekvenser, säger Mignerey till Sportbladet.

Herrarnas världscupsstafett i Lahtis avslutades med skandalscener, när en trängd Alexander Bolsjunov slog med stavarna mot finländske ankaret Joni Mäki, följt av en ”hockeytackling” i målfållan.

– Det där kan ju bli avstängningar fram mot VM. Han (Bolsjunov) kan ju göra illa Mäki där, sade Anders Blomquist i SVT:s sändning.

En situation som direkt efter tävlingen fick som följd att Bolsjunov, och sedermera hela det ryska laget, diskades från stafetten.

– Beteendet är inte acceptabelt. Det finns inte i längdskidor. Vi vill inte att det ska existera. Så vi måste ge ett hårt straff, förklarar tävlingschef Pierre Mignerey, och lägger till:

– Det här är så ovanligt att det knappt finns prejudikat och regler för det.

”Måste göra något väldigt illa”

Ryske tränaren Markus Cramer höll inte med om att beslutet att bara diska ryssarna var korrekt, då han menade på att även Mäki borde straffats för sin trängning på upploppet.

– Att bli diskad är det hårdaste straffet, säger Cramer.

Och av samma åsikt är FIS-juryn och Pierre Mignerey – då det inte blir några fler sanktioner eller någon avstängning för Alexander Bolsjunov.

Om man drar en parallell till fotboll så brukar ju våldsamt beteende där ge ett antal matchers avstängning förutom ett rött kort. Det är inte aktuellt att stänga av ytterligare här?

– Vi använder oss inte av sådant. Jag säger inte att det är omöjligt. Men då måste det vara ett upprepat beteende. Om samma person gör det flera gånger så får man kanske samla ihop allt och ta bort personen ur fler tävlingar, säger Mignerey och fortsätter:

– Men du måste göra något väldigt illa för att bli diskad. Eller många små grejer. Det måste i alla fall vara allvarligt.

”Handlar om ära”

Med andra ord är det i dagsläget inget som hindrar Bolsjunov från att åter ställa sig på en världscupsstartlinje om mindre än en vecka i Falun.

Detta för en rysk stjärna som leder totala världscupen i överlägsen stil och fortfarande gör det trots söndagens diskning.

Är straffet tillräckligt kännbart?

Mignerey funderar innan han svarar.

– Ärligt talat, så tror jag det handlar om ära i ett lagevent. Han är lagets ledare och den som förstörde lagets chanser i dag. Jag tror inte att han ser det som något lätt straff på något sätt.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Det kändes självklart den här sprinten

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Världscupen i längdskidor