Krogarnas lösningar inför EM-matchen: Får stå utanför

”Ett superantiklimax”

Öka takten sista kvarten? Inte för de svenska fotbollsfansen som ser kvällens match mellan Sverige och Spanien ute på lokal – då måste de nämligen gå hem.

Nu förbereder sig landets krogar och uteställen för klockan 22.30 när tv:n måste stängas av.

– Gästerna kan se avslutningen utanför vårt serveringsområde, säger Robert Larsson, restaurangansvarig på Pitchers i Helsingborg.

Coronapandemin lägger en ordentlig sordin på EM-stämningen. Under rådande restriktioner måste landets restauranger och krogar nämligen skruva av ölkranarna klockan 22 och stänga klockan 22.30.

För EM:s sena matcher, med avspark klockan 21, kommer man vara tvungen att kasta ut sina gäster när en kvart återstår av ordinarie speltid. Fotbollsfans har vädjat om undantag från regeln, men Folkhälsomyndigheten har svarat med att folk faktiskt kan se matchen hemma.

Inför Sveriges EM-premiär mot Spanien har Aftonbladet ringt runt till pubar och restauranger i landet för att fråga hur de kommer att hantera sista kvarten-situationen.

”Ett superantiklimax”

På Trädgården i Stockholm har man försökt med allt för att få visa den sista kvarten.

– Det är ett superantiklimax. Vi har försökt att föreslå att vi ska stänga i halvlek och öppna igen och bara sälja folköl eller inte sälja alkohol alls, men inget har funkat. Vi har beslutat att visa den men kommer att vara jättetydliga med att vi stänger av den sista kvarten, säger Johanna Schneider, marknads- och innehållschef på Trädgården.

Hon tror inte att det kommer att uppstå bråk och stök i samband med att tv:n stängs av, men menar att det ur smittskyddssynpunkt hade varit bättre att låta folk se klart matchen.

– Vi kommer att ha coronavärdar som ska se till att folk kommer ut coronasäkert, men det hade varit lättare om man fått vara kvar och sen lämna allt eftersom. Nu är risken stor att folk hänger kvar i klungor utanför för att se klart matchen i sina mobiler, säger hon.

– Jag tycker att det är ogenomtänkt. Man skjuter sig själv i benet.

Göteborg följer restriktionerna

Aftonbladet har även pratat med ett flertal krögare och hotell i Göteborg. Samtliga visar matchen i serveringsdelarna av lokalerna och måste därför rätta sig efter reglerna som gäller för just det tillståndet.

– Vi sänder i lobbyn på stor-tv, men stänger 22:30 på grund av serveringstillståndet. Vi har gått ut med dessa regler publikt och det står tydligt i sociala medier också. Dessutom informerar vi om det när folk kommer in, säger Jessica Rivle, vd för Radisson Blu Scandinavia.

Även längre söderut, på Pitchers i Helsingborg, tror man att många kommer att vilja se matchen ute, trots att de måste gå innan den är avgjord.

– De som är sanna fotbollsfans kommer att komma ändå, de vill ha känslan av att sitta tillsammans och höra ”oooh” och ”aaah” när det är spännande. Den känslan får du inte hemma.

Puben kommer att ha tv-skärmar både inne och på uteserveringen, vilket öppnar för gästernas möjligheter att se klart matchen.

– Trots att vi stänger 22.30 kommer våra gäster att kunna se matchen med ljud och bild utanför vårt serveringsområde , säger Robert Larsson.

– I teorin finns det en större risk för trängsel, men jag känner våra gäster, jag vet att de kommer att sköta det, säger han.

Norra Sverige håller stängt

Norröver väljer många sportbarer att helt hålla stängt. Flera krogar som Aftonbladet pratat med säger att de inte kommer visa matchen alls.

För Allstar i Luleå är detta ytterligare en av många matcher som de inte kan visa.

– Eftersom vi inte kan visa hela matchen har vi stängt ikväll. Man börjar vänja sig vid det nu, vi har ju haft en hel hockeysäsong man inte kunnat visa. Personligen tycker jag inte inte att det skulle vara någon skillnad om vi fick ha öppet en timme längre. Men man får lita på att det är så viktigt som de tycker, att stänga tidigt, säger Henrik Gröntvedt, ägare, Allstar Luleå.

Så ser det dock inte ut överallt. På O’learys i Umeå, har man 200 personer bokade till matchen. De kommer köra på till 22.30 och därefter dra ur tv-kontakten.

– Lösningen är att man får se matchen till 22.30. Sen ska vi tömma lokalen. Det är tråkigt och beklagligt när man har en sån här match, men det är som det är.

Sjöström menar att de tänker följa restriktionerna och har inga tankar på att fortsätta visa fotbollen efter stängning.

– Vi kommer inte vända några skärmar ut mot gatan eller så.

Att det skulle kunna bli bråk och stök när man tvingar 200 fotbollsfans att gå hem en kvart innan slutsignalen, är ingenting som oroar Sjöström.

O’learys har löst det så att man ringt samtliga 200 bokningar och förklarat vad som gäller.

– Vi är inte oroliga för att det ska bli bråk. Vi har ringt runt till alla och tydligt informerat om hur läget ser ut, så att alla är införstådda med vad som gäller. Jag är inte orolig för att det ska bli stökigt. Här i Umeå har alla krogar och gäster respekterat besluten och följt dem på ett bra sätt, säger Peter Sjöström, ägare O’learys Umeå.


Skaffa unika Sverige-tröjan från Sportbladet – först till kvarn


Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.