Frida Karlsson om William Poromaas flytt: ”Vetat att han varit sugen på att dra”

Två år efter att William Poromaa, 20, och Frida Karlsson, 21, köpte hus tillsammans i Sollefteå så har Poromaa flyttat ut.

Allt för att optimera sin satsning mot OS i Peking.

– Det är tungt när han väljer Jens före mig, säger Karlsson med ett skratt. 

Skidåkarna Frida Karlsson och William Poromaa är Skidsveriges mest uppmärksammade par. Efter Frida Karlssons stora genombrott, som slutade med tre medaljer på VM i Seefeld 2019, köpte paret ett hus i Sollefteå.

I vintras så var det William Poromaas tur att slå igenom när han stod för en fin stafettsträcka och två niondeplatser individuellt under VM i Oberstdorf. Efter det växte beslutet att flytta fram.

– Jag har funderat på det ett tag och kände att jag var sugen på att prova, säger William Poromaa.

Det är i sin satsning mot OS 2022 som Poromaa byter ut Karlsson mot Jens Burman. Han flyttar från Sollefteå till Åsarna.

– Det är tungt när han väljer Jens framför mig, säger flickvännen Frida Karlsson och skrattar innan hon fortsätter:

– Det är inte självklart var vi bor. Han har inte så mycket som kopplar honom till Sollefteå längre. Jag har vetat att han varit sugen på att dra så när det öppnade sig en dörr att flytta till Åsarna och träna med Jens så. 

”Jag är lika galen”

Även om Poromaa funderade kring flytten ett tag så var det i slutändan ett enkelt beslut.

– Det är ändå en uppoffring. Jag har bott med Frida i fem år men jag är villig att göra det för jag tror att jag kommer gynnas av det, säger han.

Han stöttas av flickvännen Frida Karlsson, som medger att det lika gärna kunde varit hon som flyttat.

– Jag är lika galen. Jag hade flyttat om det hade gynnat mig men jag tror att min optimala förutsättningar är i Sollefteå och Willes i Åsarna. Då blir det så här när man är så galen som vi är och värderar idrotten så högt, säger Frida Karlsson.

William Poromaa
William Poromaa

Än så länge har hon dock inte hunnit sakna honom särskilt mycket hemma i huset. Faktum är att de pratar mer med varandra nu.

– Nu blir det FaceTime. Innan satt han bara framför datorn, säger Karlsson och får medhåll av Poromaa. 

– Det är nog sant, man blir ganska bekväm när man träffar varandra varje dag. När man flyttar ifrån varandra inser man ganska mycket, svarar han.

Kommer utnyttjas av Burman

Skidparet har tidigare tränat en del tillsammans men medan Poroomaa nu sparrar med Burman istället så poängterar Karlsson att hon trivs med att träna på egen hand.

– Jag tränar ändå mest med min coach Per Nilsson. Men visst kan jag sakna att jaga hans rumpa, säger hon. 

I och med flytten så är frågan om Poromaa är redo att bli en youtubestjärna. Jens Burman, som har en vlogg, är nämligen inte sen på att utnyttja det unga stjärnskottet.

– Det är klart att jag utnyttjar honom. Det måste man göra med sina kompisar. Han kommer nog få stå ut med dig, säger Burman.

– Nja, jag vet I fan. Det är nog Jens som får vara Åsarnas bloggkung. Han gör det bättre än vad jag gör, skrattar Poromaa.

Frida Karlsson och William Poromaa på idrottsgalan.
Frida Karlsson och William Poromaa på idrottsgalan.
Frida Karlsson
Frida Karlsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.