Dyvik ifrågasätter petningen efter uttagningen av Kalla

BORÅS. Anna Dyvik petades från VM-truppen.

Skidåkaren har svårt att se att Charlotte Kalla, som brottas med ryggproblem, går före.

– Jag tycker att ska Charlotte få åka en distans på VM kan jag också få åka en distans. Jag hade stora problem med ryggen i Ruka, men kom inte 48:a, säger Anna Dyvik.

VM-truppen har presenterats och konkurrensen på damsidan är stenhård.

Som Sportbladet avslöjade i veckan fick Anna Dyvik inte en plats i den trupp som åker till Tyskland om tio dagar, utan är reserv på hemmaplan.

Anna Dyvik betonar att hon är medveten om den hårda konkurrensen i damlaget men tycker att hennes resultat borde räckt till en plats i VM-truppen. Inte minst nu när veteranen Charlotte Kalla drabbats av ryggproblem och är ett osäkert kort inför VM.

– Det är kul för henne. Men jag tycker kanske att jag har presterat bättre än henne i år. Jag har haft värre ryggproblem än vad hon har haft. Jag hade stora problem med ryggen i Ruka men jag kom inte 48:a, jag var 34:a i jaktstarten som sämst, säger Anna Dyvik.

Tror du att hennes erfarenhet från mästerskap väger tungt?

– Jag vet inte. Men Ingesson (Magnus) och Thomson (Stefan) är hennes tränare. Jag antar att de tror på henne.

Känner du att de tror på dig?

– Nej.

Men känner du att åkare som har landslagstränare som personliga tränare blir favoriserade?

– Jag känner att jag inte vill svara på det. Men jag tycker att ska Charlotte få åka en distans på VM kan jag också få åka en distans.

Anna Dyvik
Anna Dyvik

Både Charlotte Kalla och Anna Dyvik har haft utmaningar i vinter. Charlotte Kalla med covid-19 och ryggproblem och Anna Dyvik som också har en ryggproblematik. Hon vann SM-sprinten i går (före VM-klara Johanna Hagström), men efter två tuffa lopp gjorde besvären sig påminda idag.

Hon tror att hon hade haft större chans att göra sig rättvisa med fysioterapeuter på plats under tävlingshelgerna och säger att situationen hämmat henne i kampen om VM-biljetter.

Anna Dyvik har för Sportbladet påpekat att hon anser att processen kring uttagningen varit märklig och inte optimal från landslagsledningsens sida. Något också Viktor Thorn tycker enligt Expressen.

”Inte säkert än”

Anna Dyvik har en sjundeplats som bäst i sprint vilket innebär att åkarna i VM-truppen har vassare resultat. Och ser man till distansloppen i världscupen har Charlotte Kalla en sjundeplats som bäst i Lahtis i VM-distansen skiathlon. Anna Dyvik har en 13.e plats från den klassiska milen i Ruka med ryggproblem.

– Dels har hon en sjundeplats från Lahtis, och det är ju ett av de bästa resultat vi haft förutom de som varit på pallen. Det är absolut inte dåligt. En bra stafettsträcka också. Hon hade problem med ryggen i Falun, det ska man inte värdera för mycket. Hennes mästerskapsrutin är viktig för oss med de unga tjejerna vi har med. Jag tror det kan betyda mycket, säger landslagschef Anders Byström om uttagningen av Charlotte Kalla.

Finns det en reservplan på plats om Charlotte måste kasta in handduken?

– Nej, vi har bra täckning i truppen redan. Vi får se om hon känner sig redo.

Är det säkert att hon kommer kunna köra?

– Nej, vi är inte säkra än. Men hon har en positiv utveckling. Vi kommer följa henne i Saxnäs och se hur det går dag till dag och om själv känner sig redo. Det är hon bäst lämpad att bedöma.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.