Ishockey

De hämtade fel slovak på flygplatsen

Alingsås misstog honom för hockeyspelare

Av: 

Kristoffer Bergström

Erik Martinsson till vänster, Alexander Gidebring till höger. I baksätet sitter den riktige Martin Chonavec, det är vi nästan bombsäkra på.

Foto: Privat

SPORTBLADET

Allt tycks stämma när Sörhaga/Alingsås hämtar upp sitt nyförvärv på Landvetter.

Han är slovak, han är muskulös, han har en hockeytrunk.

Men de kör hem med fel kille.

Det är söndag och klockan är tio.

Sörhaga/Alingsås, hemmahörande i Hockeytrean, har skickat backen Erik Martinsson och forwarden Alexander Gidebring att hämta nyförvärvet Martin Chonavec på Landvetter flygplats.

De har bara sett slovaken på bild i full hockeymundering, men hur klurigt ska det vara att identifiera honom?

Alingsås tidning var först att skriva om historien, men vi kunde inte hålla oss från att ringa Erik Martinsson och låta honom besvara frågan:

– Även en så enkel uppgift kan bli svår, säger han.

Vad hände?

– Jag ser att en kille droppar en hockeybag utanför Landvetter. Bra, där är han, bra. Han pratar i telefon så han uppfattar inte att jag säger Martin till honom.

Är allt bara ett skämt?

Den 40 minuter långa bilfärden norröver är märklig. Slovaken ser äldre ut än väntat. Långhårig och skäggig är han, tycks väga runt hundra pannor. Han pratar om Västanfors bandy, underligt samtalsämne, men han kanske lirade en annan sport förut.

De kommer fram. De inkvarterar Martin Chonavec i hans kommande boende och kör till Nolhalla.

– När vi står utanför ishallen frågar han ”where is the bandy arena?” och vi skakar på huvudena. Nej, nej, vi spelar härinne. ”But the games?”. Ja, de också.

Martin tycks konfunderad. Alexander Gidebring kastar ur sig en kontrollfråga, för att reda ut om de har att göra med ett svårdechiffrerat slovakiskt skämtlynne.

– Are you kidding?

– I don’t know. Maybe.

De går till omklädningsrummet där en plats är ordnad åt tillskottet. Det vankas träningsmatch mot Partille HK redan om någon timme. Materialaren hälsar på Martin och frågar om han behöver hjälm och byxor.

– Så... ni spelar verkligen hockey här? säger han på engelska.

– Vem i helvete är du? frågar Erik.

– Jag heter Peter Beneš. Jag ska spela bandy i Borås.

”Han garvade ihjäl sig”

Pling, pling, pling, pling. Det är ljudet av en ikeakasse full av polletter som trillar ner. Herregud, de har plockat fel slovak. Den här skulle fyra mil österut, till Borås Bandy.

– Vår kille hade stått på andra sidan men vi hade inte sett honom. Oddsen är inte så stora att det landar två personer från Slovakien med hockeytrunk på samma dag, men den här gången gjorde det tydligen det, säger Erik Martinsson.

Minsann, kvar på Landvetter står den snaggade Martin Chonavec och undrar vart hans skjuts blev av. Borås Bandy är också förbryllade, de har varit där och vänt när ingen Peter Beneš dykt upp.

Det tar några samtal att reda ut allt. En slovak skjutsas österut, en annan hämtas på flygplatsen och kastas direkt in i matchspel. Alingsås förlorar med 4–1 men det får vara skit samma en sån här dag.

– Vi är bättre när serien börjar, säger Erik Martinsson.

Vad sa Martin där i bilen?

– Han garvade ihjäl sig. Han hade sett oss köra iväg med fel kille, så han undrade vilka två blondiner som klubben anlitat. Men du vet, man får rekrytera alla man kan.

Ja, vilken kupp det kunde ha blivit.

– Ja, tänk om Peter varit lite blyg och inte sagt i från. Då hade han bott kvar där vi inkvarterat honom och nöjt sig med hockey i stället för bandy.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Fel slovak: ”Sådant som bara händer på film”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

Bandy