”Kommer klara sig utan mig”

Skottheim om stödet till Stina

HOCHFILZEN/STOCKHOLM. När Stina Nilsson, 27, tävlingsdebuterade fick hon stort stöd av Johanna Skottheim, 26.

I dag när Nilsson kör sin andra tävling kommer inte klubbkompisen, som är ute på världscupen, att var vid hennes sida.

– Jag tror hon kommer klara det alldeles utmärkt utan mig, säger Skottheim till Sportbladet.

För en dryg månad sedan tävlingsdebuterade Stina Nilsson, 27, på Sverige-premiären i Idre.

Under två tävlingsdagar blev hon först elva för att på distansen dagen efter bomma 10 av 20 skott och åka in på en 27:e plats.

I helgen står hon äntligen på startlinjen igen, i Östersund 20–21 december.

Där kan hon kvalificera sig för internationella tävlingar som världscupen men framför allt IBU-cupen, som är planerat att dra igång i mitten av januari.

Skillnaden nu jämfört med i Idre är att Nilsson inte har med sig klubbkompisen i Lima och tillika landslagskollegan Johanna Skottheim. Under debuthelgen berättade 27-åringen att hon var tacksam över stödet hon fick från Skottheim. Nu befinner sig 26-åringen ute i världscupsammanhang i österrikiska Hochfilzen.

Stina Nilsson och Johanna Skottheim på träningsläger i Idre.
Stina Nilsson och Johanna Skottheim på träningsläger i Idre.

Följer från distans

Hon kommer dock följa Stina Nilsson framfart så gott det går.

– Det är klart vi kommer följa det. Jag hoppas det kommer gå bra för henne, och egentligen alla som får köra. Ingen av de andra tjejerna har heller fått några lopp, så det är lika viktigt för dem att få tävla som för Stina, säger Skottheim till Sportbladet.

Har ni pratat något med varandra om tävlingen?

– Nej, inte just kring tävlingarna. Men hon har fått lite kött på benen, så jag tror hon kommer klara det alldeles utmärkt utan mig. Jag tror hon ser jättemycket fram emot det. Mer än så vet jag inte.

Skottheim har själv varit en sensation under inledningen av världscupen.

– Överlag har jag hållit en väldigt hög nivå skyttemässigt. Åkmässigt var det ganska tungt och jag har tagit det lite lugnare nu så jag hoppas få lite bättre fart på kroppen nu. Jag tror uppståndelsen och lite sömnbrist kostade lite mer energi än jag trodde. Jag var nog mer trött än jag trodde när jag kom hit.

”Skyttetränaren på plats”

Någon som Stina Nilsson däremot inte kommer behöva klara sig utan är skyttetränaren Jean-Marc Chabloz, som anslöt till det Svenska skidskyttelandslaget i samma veva som Stina Nilsson.

– Jag hinner faktiskt tillbaka till tävlingen i Östersund. Vi har kört lite online-coaching när jag har varit här i Österrike, hon hör av sig lite då och då.

Är hon laddad för att tävla?

– Hon är taggad, det är inga problem. Det ska bli kul att se Stina och de andra som ska tävla också. Det kommer bli tufft motstånd, det finns många duktiga som får tävla på hemmaplan nu. Jag är väldigt glad för deras skull att det blir tävling, säger Jean-Marc Chabloz.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.