Efter kravet – styrelsen avgår

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Östersunds FK:s styrelsemedlemmar lämnar sina poster.

Det efter att klubbens sponsorer och aktieägare tidigare i veckan krävt deras avgång.

Efter Sportbladets avslöjande om det 15-miljonersavtal som räddat Östersunds FK:s elitlicens fick klubbens sponsorer och aktieägare nog.

Klubbens tyngsta företagare, sponsorerna och aktieägarna uppmanade att styrelsen och VD:n skulle ställa sina platser till förfogande.

”Anledningen till missnöjet är senaste tidens ekonomiska turbulens i klubben. Den gör att det inte längre finns förtroende för vd, föreningsstyrelsen eller bolagsstyrelsen.”

Så stod det i ett mejl som företagargruppens talesperson Nils Åke Hallström skickade ut. Företagargruppen som representerar cirka två tredjedelar av klubbens samlade sponsorintäkter och aktiekapital.

Styrelsen avgår

På sin hemsida meddelar ÖFK:s valberedning under fredagen att föreningsstyrelsens ledamöter Britt Bohlin, Maria Wilén och Peter Rung alla ställer sina platser till förfogande vid kommande årsmöte. Något som klubbens VD Lennart Ivarsson redan gjort sedan tidigare.

Senast 19 februari kommer föreningens valberedning att offentliggöra de personer som ska föreslås sitta i klubbens nya föreningsstyrelse.

Okänd sponsor

Lennart Ivarsson har tidigare inte velat avslöja vilken sponsor som klubben haft kontakt med, men enligt Sportbladets uppgifter handlar det om ett brittiskt bolag som bland annat investerar i idrottsmedicin och rehabmaskiner.

– Det är inget ovanligt. Vi har flera anonyma bidragsgivare och sponsorer, sa Ivarsson då.

Östersunds FK blev först av med sin elitlicens och sin plats i allsvenskan, men sponsoravtalet på 15 miljoner kronor med det brittiska bolaget bidrog till att licensen kunde räddas.

Pengarna skulle ha kommit under november och december, men fortfarande har inga miljoner synts till.

Inget samband

När Sportbladet når styrelsens vice ordförande Maria Wilén säger hon att det inte finns någon koppling mellan klubbens ekonomiska kris och beslutet att hon ställer sin plats till förfogande.

– Att det här sammanfaller är en helt annan femma, det här är ett personligt beslut. Jag tog beslutet redan under julen att jag inte kommer att förlänga, säger Wilén.

Hon är tydlig med att valberedningen pågått under en länge tid och att hon hela tiden har jobbat med frågorna nära dem.

Även ledamoten Peter Rung är tydlig med att hans plats har stått till förfogande hela tiden.

– Finns det någon som kan tillföra mer och kan bättre står min plats till förfogande. Redan när valberedningen frågade runt har jag flaggat för att min plats står till förfogande, säger Rung.

Han visste redan innan att situationen inte var den lättaste att sätta sig in i när han satte sig i styrelsen.

– Det behövs en viss styrelse. Det var ett av de enklaste besluten jag tagit att lämna min plats.

Publicerad:

LÄS VIDARE