”Det är ett jävla skämt”

Rädslan inför avslutningen: ”Kommer gå illa”

VAL DI FIEMME. Den sista etappen av Tour de Ski har redan kritiserats av många.

Avslutningen skrämmer åkarna.

– Jag är rädd för att det kommer att gå illa, säger Pål Golberg.

– Det krävs inte mer än en jubelidiot för att det ska bli fullständig kris, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Kaos väntas när Tour de Ski ska avslutas med en masstart uppför Alpe Cermis. Men det är den smala sträckan innan backen som oroar åkarna mest. 

– Jag är rädd för att det kommer att gå illa, säger Pål Golberg.

Norrmannen är stark kritisk mot Internationella skidförbundet, Fis, upplägg. 

– Det är ett skämt. Det är lite synd att de som bestämmer över det vi håller på med inte har mer insikt i vad det innebär att göra det där. 

– Du kan testa att åka skidor där själv. Om två stycken kör disciplinerat går det att vara två i bredd. Och så är vi ett fält på 60 stycken i fristil. Och så är det asfalt på sidan. Vi får bara hoppas att det går bra.

”Ett jävla skämt”

På frågan om det kan bli farligt för åkarna svarar Golberg: 

– Ja, det kan det. Jag tycker att det är ett jävla skämt. Det måste man få säga.

Astrid Uhreholt Jacobsen är inne på samma spår.

– Det krävs inte mer än en jubelidiot för att det ska bli fullständig kris. Vi får hoppas att alla är disciplinerade. Avsikten är säkert att det ska bli mer spännande, men vi åkare tycker inte att det är spännande med fall. Vi har sportslig fokus. Ska vi få det i morgon kräver det att alla är väldigt disciplinerade, säger hon till NRK.

”Hoppas det blir fair”

NRK-experten Fredrik Aukland kritiserade också banan i går, men Calle Halfvarsson är inte lika orolig. 

– Farligt? Varför då? Det är inte som att det kommer gå i 100 kilometer i timmen. Men jag tror att det kommer att bli problem för dem längre bak.

Johannes Hösflot Kläbo, som leder en sekund före Alexander Bolsjunov och 15 sekunder före Sergej Ustiugov, hoppas att åkarna har respekt för varandra.

– Det är trångt nerför så jag hoppas att det är lite disciplin på vägen ner. Att det blir en fair fight och att alla får möjligheten. I backen ska man så klart få gå som man önskar men jag hoppas att vi varje fall undviker både stav- och skiddueller på vägen ner, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.