”Ska inte råka ut för det igen”

Ändringen som ska ge EM-succé

Kristján Andrésson.
Kristján Andrésson.

Småskavankerna störde handbollslandslaget vid VM i fjol.

Inför EM har man därför ändrat upplägget för att hitta tillbaka till silvernyckeln 2018.

– Vi har sett till att vi inte råkar ut för det igen, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

På nyårsdagen samlades handbollslandslaget i Göteborg och inledde uppladdningen inför hemma-EM den 9–26 januari.

Sverige spelar två genrepsmatcher mot Egypten på söndag och tisdag. Före, mellan och efter dem ska flertalet träningar genomföras och de blir en nyckel för ett lyckat, svenskt EM.

– Vi behöver hitta tillbaka till som vi hade det i Kroatien (EM 2018 – silver) och Frankrike (VM 2017 – sexa) då vi kunde träna bra mellan matcherna, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

Det kunde man inte inför, och under, VM i fjol då Sverige visserligen slutade femma men där förhoppningarna hade varit högre.

– Tyvärr räckte det med en träning så hade vi två-tre skavanker, vilket gjorde att vi vid träning tre och fyra hade fem man som inte kunde fullfölja träningen. På matchfria dagar kunde vi inte hålla vettiga träningar när vi bara hade bara sju-åtta spelare.

– Det var det som var minst bra vid VM. Vi hade för många spelare med för mycket småskavanker. Dem måste vi få bort innan, säger Andrésson.

– Vårt upplägg hade fungerat bra tidigare men inför VM i fjol hade vi inte tillräckligt bra koll på spelarnas småskavanker, som spelarna själva inte tycker är skador.

”Checkat av och frågat efter småskavanker”

Nu har man delat upp alla EM-spelarna tydligare mellan landslagets sjukgymnaster och dessa har haft tätare kontakt och uppföljning med spelarna i deras vardag i klubbarna.

– Nu har de checkat av och frågat efter småskavanker också så att vi kunnat ta hand om dem redan innan vi samlades.

För att få bättre träningar under mästerskapet har man också med tre reserver i truppen så att man är 19 man i stället för 16 som vid VM senast.

Förberedelserna verkar ha gett resultat direkt.

– Alla var med och tränade, meddelar presschefen Daniel Vandor efter torsdagens träning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.