Norska skidförbundet vinner sponsorbråket

avMagnus Wilsson

Alpinstjärnan Henrik Kristoffersen valde att stämma det norska skidförbundet efter ett sponsorbråk.

Nu har domen fallit.

Skidförbundet vann över 24-åringen.

– Jag är väldigt besviken, säger han efter domen i Oslos tingsrätt.

Bakgrunden till bråket är att Henrik Kristoffersen ville kunna sälja personlig sponsorplats på sin hjälm under tävling. Men det norska skidförbundet hade sedan tidigare redan lovat och sålt platsen till ett annat företag.

Då valde alpinstjärnan att stämma skidförbundet på bland annat 16 miljoner svenska kronor i uteblivna sponsorintäkter. Utöver det har han krävt tillgång till privatflyg, helikopter och en egen privat fysioterapeut av förbundet vilket han annars skulle ha fått från sin privata sponsor.

Motiveringen ska ha varit att skaffa bättre förutsättningar för norska utövare av sporten och inte pengarna i sig.

1 av 2 | Foto: Alessandro Trovati / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Henrik Kristoffersen

Fick inte rätt

Men nu har domen kommit. Henrik Kristoffersen förlorar striden då Oslo tingsrätt bedömde att nuvarande system fungerar.

– Jag är naturligtvis väldigt besviken över domen, men har respekt för att rätten har kommit fram till en annan slutsats än den vi anser är den rätta, säger Kristoffersen i ett pressmeddelande.

– Oslo tingsrätt har dragit slutsatsen att sportbestämmelserna och NSF:s praxis för utövares personliga marknadsavtal är förenliga med EES-lagens krav. NSF är därför frikänd i stämningen. NSFs marknadsavtal gör det möjligt för en bred sportslig satsning medan idrottarna har goda möjligheter att ingå personliga avtal. Domstolen har sagt att fördelningen av rättigheter mellan landslag och idrottare är balanserad, säger det norska skidförbundets advokat Per Andreas Björgan i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM