Bolsjunov krossade alla – fiasko för svenskarna

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska herrarna stod för en fiaskoinsats på 15 kilometer fristil där Daniel Richardsson var bäst på 26:e plats.

Förklaringen: dåliga skidor och mardrömsföre.

– Jag är riktigt kass i sådan här förhållanden, jag kan inte åka i det här föret och det är nog något jag aldrig kan ändra på, tyvärr, säger 34:an Calle Halfvarsson.

Världscupledaren och Tour de Ski-vinnaren Alexander Bolsjunov valde att starta först i det seedade fältet på 15 kilometer fristil.

Och från den positionen chockstartade han och tog kommandot redan vid första mellantiden. Iivo Niskanen och Sjur Röthe försökte utmana längs vägen men räckte inte till utan Bolsjunov tog en säker favoritseger med 24 sekunder ner till Niskanen.

Svenskt mörker

Ville man hitta svenskar i resultatlistan så fick man bläddra långt, långt ner.

Calle Halfvarsson hoppades behålla den fina formen från Tour de Ski men det då så lyckade konceptet med en avvaktande öppning fungerande inte alls i tjeckiska Nove Mesto. Svenskhoppet föll i stället stadigt genom fältet och var till slut i mål 2,38 efter segraren på 34:e plats, utanför världscuppoängen.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Jens Burman öppnade ännu långsammare och trots en bra rygg på slutliga tvåan Iivo Niskanen på mellanvarvet var han bara 2,28 efter Bolsjunov på en 30:e plats. I stället var det Daniel Richardsson som lyckades minst dåligt av svenskarna med en 26:e plats.

– Så här ska det inte se ut, jag tror att en av förklaringarna är skidorna för så här dåligt kan de inte åka, säger Anders Blomquist i SVT.

En förklaring som svenskarna bekräftade:

– Det känns bedrövligt. Åkningen kändes stabilt men tyvärr har jag inte grejerna under fötterna för dagen, säger Jens Burman.

Vallachef Anders Niemi:

– Det är så klart jättetråkigt. Det här har inte varit något problemföre tidigare men det man kan se är att på de skidmärken som Jens och Calle kört på har de som lyckats bättre använt ett mer transparent belag. Det är det jag kan säga så här spontant direkt efter loppet.

”Helgen är förstörd”

Calle Halfvarsson höll med om att laget nog missat med vallningen men för honom var det lösa föret ännu värre.

– Jag gräver ner mig, det är som min teknik inte passar i det här föret. Det är väldig tungt, säger han.

Därmed är också alla svenska chanser på jaktstarten i morgon borta.

– Helgen är förstörd, tyvärr. Det är inte kul att åka till Tjeckien och åka så här dåligt. Jag får försöka ta mig in topp 30 men det är inte det här man tränar för, säger Calle Halfvarsson.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM