Landslagets hyllning till Filén Hammarström

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

OOSTENDE. Förra veckan blev Noel Filén Hammarström Sveriges första transexuella idrottare. 

Nu hyllas han stort av landslaget. 

– Jag är jättestolt över honom och allt han gått igenom, säger Regan Magarity.

Moa Filén Hammarström var en av Sveriges största baskettalanger. Men 2018 slutade Noel Filén Hammarström att spela basket för att genomgå en könskorrigering. 

Men förra onsdagen gjorde Filén Hammarström comeback och blev Sveriges första transsexuella idrottare när han spelade för Södertälje Knights i herrarnas tredjedivision. 

Nu hyllas Filén Hammarström stort av landslaget. 

– Det är jättekul att han äntligen får spela igen. Han kom till hotellet i Södertälje och alla grattade och tyckte att det var jättekul att han fick spela igen, säger Elin Eldebrink.

”Som att ens barn tagit studenten”

Regan Magarity, som också kommer från Södertälje, fyller i. 

– Jag har följt hans resa. Den är helt otroligt.  Det är jättestort för basketen och för honom. Det är jättekul att han får spela och jag är som sagt bara stolt att han vågar vara själv, säger hon. 

I en stor intervju med Sportbladet berättade Filén Hammarström om Amanda Zahuis stöd under uppväxten. Sveriges stjärna är agen av hans resa. 

– Jag har träffat Noel flera gånger efter matchen. Vi stod bara och kramades och det kändes som att ens barn tagit studenten, säger hon. 

PODD Noel blev Sveriges första transsexuella elitspelare

I dagens Aftonbladet Daily berättar vi om Noel Filén Hammarström som blev Sveriges första transsexuella elitspelare. Gäst är Patrik Brenning, reporter på Sportbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: