Knäcktes av svensken: Jag är besviken på killen

Turkiske rivalen till Sportbladet: Smärtsamt

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Aras Kaya var på väg mot sitt livs seger när han oväntat knäcktes av en svensk i terräng-EM.

Efter Robel Fsihas positiva dopningstest är den turkiske löparen bedrövad.

– Det här är verkligen smärtsamt, säger 25-åringen till Sportbladet.

Det var en stor skräll.

Robel Fsiha hade bara ett par SM-guld på meritlistan och räknades inte som någon favorit i terräng-EM i Portugal i december. Men på slutvarvet knäckte 23-åringen sin turkiske rival Aras Kaya och vann med tolv sekunder, vilket var Sveriges första herrguld i mästerskapet någonsin.

Nu kan Fsihas prestation behöva omvärderas. Ett par veckor före EM lämnade han ett dopningsprov som efter analys i Lausanne visade sig innehålla spår av otillåtna prestationshöjande medel.

”Det lyckades inte”

För Aras Kaya är beskedet omtumlande. När Sportbladet pratar med 25-åringen återvänder han till minnet av slutvarvet, av smärtan i benen, av den gula ryggen som seglade iväg.

– EM var verkligen tufft. Jag hade satsat så hårt och allt jag ville vara att vinna. Men det lyckades inte, säger Kaya.

Hade du misstankar om fusk redan då?

– Nej. När han ryckte ifrån mig var jag riktigt trött, så jag trodde att allt stod rätt till. Och jag var ändå nöjd med min andraplats.

Ett foto efter målgång visar hur Kaya och Fsiha kramar om varandra. I det ögonblicket var turken omtumlad, men mer nöjd över medaljen än besviken över förlusten i deras duell.

”Det finns inga genvägar”

Nu är han bara arg. Eller kanske att ledsen är mer korrekt.

– Ja, jag är besviken på killen. Han fuskade när alla andra var rena, säger han.

Vad hade du sagt om ni träffades nu?

– Jag vet inte. Men jag vill säga till alla andra att träna hårt och hålla sig rena. Det finns inga genvägar i friidrott.

Robel Fsiha har en vecka på sig att begära B-provet testat och ytterligare en vecka för att yttra sig. Om inget radikalt förändras kommer han att stängas av och få sitt resultat från EM struket. Då tillfaller guldet en turkisk 25-åring.

– Jag hoppas att det blir så. Han var inte ren, så Europeiska förbundet måste förklara mig som vinnare nu, säger Aras Kaya till Sportbladet.

Publicerad: