NBA i konflikt med Kina – efter Hongkongtweet

Allt började med en tweet som stöttade Hongkong.

Nu har en rejäl konflikt blossat upp mellan basketligan NBA och Kina.

En konflikt som sätter ligans planerade försäsongsmatcher i landet, och väldigt mycket pengar, i fara.

Under veckan är det planerat att två träningsmatcher mellan Los Angeles Lakers och Brooklyn Nets ska spelas i kinesiska Shanghai respektive Shenzhen, i ett led av att den amerikanska basketligan, NBA, vill bygga vidare på en våg av basketintresse i det befolkningstäta landet.

Just NBA har på senare år blivit omåttligt populärt i Kina, mycket tack vare storstjärnan Yao Mings sejour i Houston Rockets 2002–2011.

Just Houston Rockets är dock även relaterade till den pågående konflikten som blossat upp mellan NBA och Kina – där det nu finns en oro för att de planerade matcherna ställs in.

Bojkottar matcherna

Allt började med att Houston Rockets general manager Daryl Morey uttryckte en politisk åsikt på Twitter.

”Kämpa för frihet. Backa upp Hongkong”, skrev Morey i en tweet som senare togs bort följt av en ursäkt från Morey själv.

Ställningstagandet togs oavsett inte emot med glädje i Kina.

Supporterevent inför matcherna har ställts in av Shanghais idrottsdepartement på grund av Moreys ”opassande kommentarer”. Och stora tv-bolaget CCTV har annonserat att de inte kommer sända matcherna enligt amerikanska medier.

Samtidigt har Morey och NBA fått kritik från politikerhåll för den ursäktande ton de initialt använt i försöken att släcka konfliktbranden och för att enbart ha ekonomisk vinning i kikaren.

– Vi ursäktar oss. Vi älskar Kina. Vi älskar att spela där, säger Rocketsstjärnan James Harden enligt CBS.

”Kommer inte reglera”

”Vi är bättre än detta. Mänskliga rättigheter ska inte vara till salu och NBA ska inte assistera kinesisk kommunismcensur”, tweetar den republikanske senatorn Ted Cruz.

Efter politikerkritiken har dock NBA-kommissionären Adam Silver tagit en hårdare ställning mot den kinesiska ilskan.

– Ligan kommer inte att sätta sig i ett läge där man reglerar vad spelare, anställda och klubbägare säger och inte säger i de här frågorna. Vi kan inte jobba på det sättet, sa Silver på en presskonferens i Tokyo under tisdagen.

Samtidigt är det fortsatt ovisst huruvida det blir några NBA-lag som får visa upp sig på kinesisk mark under de kommande dagarna. Men oavsett huruvida det blir uppkast eller inte för LeBron James och de andra stjärnorna så kan konflikten få rejäla ekonomiska konsekvenser för NBA.

Ekonomisk vinning eller inhemskt anseende?

Enligt David Carter på USC Sports Business Institute så står den kinesiska marknaden för 10 procent av ligans omsättning. Med en väntad ökning till 20 procent under de kommande tio åren. Samtidigt hade ett allt för ursäktande ton i försöken att medla kinesiska myndigheter kunnat ge en negativ effekt på ligans anseende på inhemskt plan.

– Det finns ingen marknad med så mycket ökningspotential som den kinesiska, säger Carter till CNN Business.

Men.

– NBA måste hålla sig troget till sitt inhemska varumärke och vad det står för. Det är därför det är så kritiskt att hitta en lösning. Att tillverka en anledning att sparka Morey är en snårig väg, säger Carter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN