Motorsport

F1-förarna rasar: ”Det är idioti”

Dömer ut förslagen på förändringar

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Formel 1 vill förnya sig. Med kvalrace och omvänd startordning.

Det vill inte förarna.

– Det är idioti, säger Max Verstappen.

Diskussionen om framtidens F1 är het inför Rysslands GP. Formel 1 och dess sportchef Ross Brawn vill göra en förändring av kvalet till 2020 och testa det under tre eller fyra tävlingshelger. Brawn föreslår ett kvalrace där startordningen bestäms av mästerskapstabellen – och där ledaren startar längst bak. Resultatet i lördagens kvaltävling ska sedan ligga till grund för startuppställningen under söndagens Grand Prix.

– Det ska göra att tävlingshelgen inte blir lika enkel att förutspå, säger sportchefen enligt motorsporttotal.

Han förklarar att det handlar om att prova ett nytt experiment vid ett par tillfällen under säsongen för att sedan bestämma vilken riktning som kvalen ska ta framöver. Om de ska vara kvar i det format som det har i dag, där det är ett utslagskval på tre omgångar, eller om det ska bli en annan form i framtiden.

Förarna sågar förslaget

Förslaget möter dock motstånd. Framför allt från erfarna F1-förare som inte alls är intresserade av någon omvänd startordning.

– Folk som föreslår något sådant vet verkligen inte vad de pratar om, säger Lewis Hamilton som anser att förslaget enbart kommit till för att ta fokus från diskussionen om de nya reglerna tekniska och sportsliga reglerna som ska vara klara till år 2021.

– Att de försöker vända på startordningen och sådana saker känns mest som en ursäkt för att de inte hart kommit tillräckligt långt i beslutsprocessen kring de nya reglerna.

Han får medhåll av flera andra toppförare som Max Verstappen, Charles Leclerc och Sebastian Vettel. Tysken som vann Singapores GP kallar förslaget för ett plåster som klistrats på för att läka de verkliga problemen.

– Det är rent skitsnack, säger han.

– Om man vill förbättra showen måste startfältet vara jämnare. Vi behöver bättre racing.

Därför anser han inte att omvänd startordning är rätt förslag.

– Jag vet inte vilket geni som kommit med den idén, men det är helt fel väg att gå.

Återgå till reglerna från 2001

Kimi Räikkönen, som inledde sin karriär i F1 för snart 20 år sedan och vann VM 2007, vill att F1 ska titta tillbaka för att se framåt.

– Fick jag välja skulle jag ta tillbaka det format vi hade när jag började, säger Räikkönen som debuterade 2001.

– Då hade man tre set däck som man fick använda under 12 varv. Man fick köra som man ville. Det har gjorts så många ändringar de senaste åren, men jag vet inte om det har gjort någon skillnad i startuppställningen egentligen.

Annas motor: Veckans snackisar 28.9 2019

Pole position

Ferrari

Efter tre vinster på lika många lopp är frågan, vad kan Ferrari göra i Rysslands GP? På en bana där Mercedes vunnit samtliga F1-lopp sedan debuten 2014.

2) Marc Marquez

Den flerfaldige världsmästaren har gjort en strålande säsong. Sätter VM-ledaren ett nytt poängrekord i MotoGP i år? Det gällande rekordet är från 2010 då körde Jorge Lorenzo in 383 poäng, Marquez har nu kört in 300 och det återstår fem lopp.

3) Felix Rosenqvist

Trots svåra förutsättningar gjorde han allt rätt och slutade sexa i IndyCar under sin första säsong, dessutom vann han titeln Rookie of the Year. En strålande insats av svensken.

4) Smederna

För tredje året i rad hamnar SM-titeln på samma ställe. Grattis Smederna!

5) Oliver Solberg

18-åringen klarade uppkörningen och nu får han VM-debutera i Wales VM-rally som avgörs nästa helg. Hans första VM-deltävling blir pappa Petters sista.

6) Linus Sundström

Speedwayföraren som skadades så svårt under en tävling i Polen förra helgen har nu lämnat intensivvårdsavdelningen och prognosen är positiv.

7) McLaren

Det ryktas om att McLaren vill lämna samarbetet med motorleverantören Renault för att återgå till Mercedes.

8) Filip Bengtsson

Tillsammans med Anton Gole och Alvin Östlund representerar han Sverige i den 73:e upplagan av Motocross of Nations som avgörs i Nederländerna. Målet är topp åtta.

9) St Petersburg

Lämnar Rysslands GP Sotji? Det senaste ryktet säger att det ska byggas om på det före detta OS-området och tävlingen framöver ska avgöras på en nybyggd bana i St Petersburg.

10) Johan Kristoffersson

Den tidigare världsmästaren i rallycross kör numera WTCR, men till finalen av Porsche Carrera Cup Scandinavia gör han ett gästinhopp. Tävlingen avgörs på Mantorp nästa helg.

Motorstopp

F1 2019

Eller i alla fall utvecklingen av årets F1-bilar. Mercedes har redan meddelat att de ställer in utvecklingen av årets bil och koncentrerar sig på F1 2020. Samma sak gör Ferrari.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kamikazetipset: Så går Formel 1-säsongen 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Sebastian Vettel