Norska pillret – räddning i OS?

”Känns lite konstigt att stoppa in”

avAndreas Käck

Foto: TV2
Skärmdump från TV2.

Extremhetta hotar OS 2020.

Norges knep för att värja sig? Ett specialframtaget piller.

– Om du inte är förberedd så kan det värsta tänkbara inträffa. Du kan bli slaktad, säger triatleten Kristian Blummenfelt till TV2.

Under det gångna året har Japan drabbats av en mördande värmebölja som skördat mer än 60 dödsoffer.

Samma extrema förhållanden – över 35 grader varmt och 90 procents luftfuktighet – väntas nästa sommar då OS arrangeras i landet.

– Det kommer att bli ganska tufft om man inte är förberedd. Nu ska vi inte måla upp fan på väggen, jag tror inte att någon idrottare kommer att dö, för de är så vältränade. Men publik, journalister och ledare, de kommer att vara utsatta, har svenska olympiska kommitténs sportchef Henrik Forsberg sagt till Dagens Nyheter.

Tagit fram nytt piller

För att bekämpa hettan under OS experimenterar Japan med snökanoner som ska kunna spruta konstsnö över läktarna under mästerskapet.

Nu har även Norge börjat experimentera.

Under ett OS-seminarium på nationalarenan Ullevaal visades ett specialframtaget piller upp, rapporterar norska TV2. Ett piller som mäter kroppens kärntemperatur kontinuerligt och varnar om kroppen överhettas.

– Om du inte är förberedd så kan det värsta tänkbara inträffa. Du kan bli slaktad, säger triatleten Kristian Blummenfelt till TV2.

”Känns konstigt”

Pillret sväljs helt eller intas rektalt.

– I början svalde vi dem, men då gav det felaktiga mätningar. Så nu måste pillret upp genom andra ändan av kroppen… Det känns ju lite konstigt att stoppa in saker den vägen, men det blir lättare och lättare för varje gång. Sen får pillret komma ut nästa gång du går på toa, säger Blummenfelt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS