Nilsson: ”Oklart vad folk pysslar med”

Att stoppa fuskare i vanliga tider är svårt – en pågående pandemi gör det inte lättare.

Att testerna minskat har inte gått de svenska skidstjärnorna obemärkt förbi.

– Vi har pratat om att det är väldigt oklart vad folk pysslar med och att det inte är bra, säger Stina Nilsson till Sportbladet.

Vinteridrottare världen över är i full gång med försäsongsträning. Det brukar också betyda kontinuerliga dopningstester. Men coronapandemin har gjort det betydligt svårare för förbund att åka ut till idrottare och utföra testerna, något den svenska längd- och skidskytteeliten vittnar om.

– Det har varit väldigt få tester och jag förstår varför i och med att vården har haft så mycket att göra och det är ofta vårdpersonal som är ute och gör testerna. Men det känns inte bra när man tänker på att konkurrenter inte heller blir testade, säger Hanna Öberg och fortsätter:

– Jag får ha förtroende för att det fungerar och om någon har fuskat under den här perioden att det kommer upptäckas. Men det har verkligen inte varit optimalt för att motverka dopning, säger den 24-åriga skidskyttestjärnan.

Hanna Öberg.
Hanna Öberg.

”Nöjd och stolt när kontrollanterna kom”

Stina Nilsson, som nyligen bytte från längdskidåkning till skidskytte, fick en dubbelt så trevlig överraskning när kontrollanterna infann sig för första gången på länge.

– Det har varit mindre tester än vanligt, jag har blivit testad två gånger under våren. Men jag blev så nöjd och stolt för det var IBU (Internationella skidskytteförbundet) som kom och testade mig. Då kände jag ”ååh de bryr sig om” och en gång var RF och testade mig, säger Stina Nilsson.

Att testerna är betydligt färre är det någon ni pratar om med varandra och är oroliga för?

– Ja absolut, jag pratade med en tjej i laget om det. Det är väldigt oklart vad folk pysslar med och det är inte bra, säger 27-åringen.

Therese Johaug berättade för NRK att hon inte testades en enda gång under tre månader på våren. För den svenska längdstjärnan Ebba Andersson, 23, har situationen varit liknande.

Ebba Andersson.
Ebba Andersson.

– Det har varit mindre än vanligt, jag har genomfört kontroller men tanken har slagit mig att det har kunnat gå mycket lång tid mellan tillfällena, säger Ebba Andersson och fyller i:

– Jag har inte lagt någon värdering i det, jag tycker att oavsett så borde det ju testas. Men jag förutsätter att folk gör detta på lika villkor.

Samuelsson inte mer orolig än vanligt

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson är en stark röst i kampen mot fuskare men de uteblivna testerna oroar honom inte mer än vanligt.

– Jag har blivit testad en gång på tre månader skulle jag tro.  Problemet är ju att bara för att man blir testad så åker man ju inte fast. Det krävs många tester och vid rätt tillfälle. Jag är inte mer orolig nu än innan men testerna behöver bli bättre och fler, säger Samuelsson.

– Man hoppas att nu när färre tester genomförts så har de mer resurser att göra fler tester framåt, säger 23-åringen. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.