Efter segern: ”Blir tröttare av att sparras hemma”

Malin ”Herminator” Hermansson inför Brave 38

Av: Filip Lindfors

Publicerad:
Malin Hermansson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Malin Hermansson.

Historiska tre MMA-galor i Stockholm, tre lördagar i rad och Sportbladet sänder allt.

Lördag den 8 augusti är det dags för den andra galan där ett hett svenskmöte är en av höjdpunkterna.

För bara 19 dagar sedan tog Malin ”Herminator” Hermansson en submission på Brave 35. Imorgon är det dags igen. Då ställs hon mot Elin Öberg, i Stockholm.

Den 20 juli på MMA-galan Brave 35 i Bukarest, Rumänien, klev svenska MMA-fightern Malin ”Herminator” Hermansson, 30, in mot Ana Maria Pal, som fajtades på hemmaplan. Mötet var på förhand en tuff match för Hermansson som likt många andra MMA-proffs haft en vår och sommar helt utan tävlingsmatcher då coronapandemin satt stopp för de flesta MMA-organisationerna (utom UFC som i princip kört på som vanligt).

Trots att Hermansson gick in i matchen mot Pal med respekt för sin motståndare, var det allt annat än respekt hon visade upp inne i buren när fajten väl började. Efter att ha dominerat sin motståndare ståendes i första ronden, gjorde sen ”Herminator” processen kort i den andra ronden. Hermansson är i vanliga fall en striker som gärna håller matchen ståendes men i den andra ronden mot Pal visade hon upp fina kvalitéer i sitt ground game och avslutade rumänskan via rear-naked choke halvvägs in i ronden.

”Tar på sig alla skydd så går jag bananas”

Ett MMA-proffs kan i vanliga fall gå 2–4 matcher per år och det kan anses vara mycket. Malin Hermansson kommer på lördag 8 augusti att gå sin andra match på 19 dagar i svenskmötet mot lovande Elin Öberg på Brave 38 i Stockholm. Men trots att Hermansson nyss gick en match mot tufft motstånd blev hon knappt trött eftere segern mot Pal.

– Det blev ingen påverkan på kroppen. Jag blir tröttare av att sparras mot sambon hemma än senaste fajten på Brave 35. Hon (Pal) var tuff och ska ha all respekt, men jag har det jobbigare hemma när jag sparras mot min sambo, det är nog tuffare, säger ”Herminator” om sin senaste motståndare och återhämtningen.

Sambon som Hermansson pratar om, Patrik Hjulström är också hennes tränare på Örebroklubben Akademi Nord.

– Han är en av mina främsta sparringpartners. Han drar på sig alla skydd som finns och så kör vi sparring cirka två gånger i veckan, och då låter han mig gå bananas på honom, berättar Hermansson.

”Hör hemma i UFC”

Hermansson är egentligen kontrakterad till den amerikanska organisationen Bellator, som av många anses vara den näst största scenen i MMA-världen, efter UFC, men hon har på grund av coronapandemin och de stängda gränserna tillåtits tävla i Brave för att kunna hålla igång då Bellator tvingades till ett långt uppehåll. Nu har Bellator startat upp igen och hade sitt första event 24 juli, sedan i februari och Hermansson hoppas på att kunna göra comeback så snart som möjligt.

– Det är ganska ovanligt att man tillåts fightas utanför Bellator när man är under kontrakt. Vi kommer ta den här matchen mot Öberg och sen får vi se var vi står. Jag har egentligen fyra matcher kvar på mitt kontrakt med Bellator som snart går ut och jag har bara fått en match hittills.

I sitt första framträdande 22 mars i Bellator blev det dessvärre förlust mot Victoria Leonardo där svenskan fastnade i ett armlås i slutet av den första ronden. Förlusten var svenskans första i proffskarriären och Hermansson har nu ett facit på fem segrar och en förlust inför mötet med Elin Öberg på lördag.

2020 har hittills varit en stor svensksuccé i MMA-världen med bland annat stora framgångar i den största fighting-organisationen UFC.

Foto: Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elin Öberg.

Hermansson tränar ibland med Pannie Kianzad som är signad till UFC där hon just nu är rankad som nummer 13 i bantamviktklassen.

– Jag och Pannie tränar ihop titt som tätt och vi har bra sparringsessioner ihop. Hon har lyft mig väldigt mycket och sagt att jag hör hemma där (i UFC) och att jag är tillräckligt bra. Det är inte bara bra sparring fysiskt utan det är bra mentalt. Hon (Kianzad) har sett många i flyweight-divisionen, både UFC och i Bellator så det känns bra att veta att jag kan hålla den nivån.

Målet är att etablera sig på den allra högsta nivån och att visa upp sig på hemmaplan är en bra väg tillbaka mot den stora scenen i Bellators runda bur.

– Inom två år vill jag vara topp 10 i någon av de största organisationerna, Bellator eller UFC.

Sänds exklusivt på Sportbladet

Hermanssons motståndare, Elin Öberg har även hon har en bakgrund inom Thai-boxning och inför matchen mot Hermansson har hon två segrar på TKO och en förlust på domslut mot Elisabeth Rodrigues. Svenskmötet väntas bli en publikvänlig match för tittarna och trots submission-vinsten senast lovar Hermansson att bjuda på en stående fight mot Öberg.

– Jag är extremt taggad och får nästan puls nu bara av att snacka om det. Jag ser fram emot en stående fight och jag tror de flesta andra också ser fram emot just det. Jag vet vad jag kan och jag har sett hennes matcher, där har jag sett en del saker hos henne som jag ska utnyttja som är till min fördel.

Brave 38 sänds exklusivt på Aftonbladet plus och matchen mellan Hermansson och Öberg är i en catchvikt (56kg). Svenskmötet är den fjärde matchen innan huvudmatchen mellan Carl Booth och Abdoul Abdouraguimov.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN