Stina Nilsson: ”Kommer aldrig ångra mitt val”

ÖSTERSUND. Stina Nilsson slår fortfarande bakhuvudet i den nyinköpta bössan hela tiden och kontrasterna på skyttevallen är mellan himmel och helvete.

Men det är ingen tvekan om att 27-åringen var klar med sin längdkarriär.
– Inget fysiskt stoppade mig men jag var klar med att åka längd. Jag kan inte göra något halvhjärtat, det var skidskytte eller inget, säger Stina Nilsson till Sportbladet.

Solen skiner över Storsjön och asfalten som brukar vara full av snö framför skidskyttevallen i Östersund är nu istället full av märken efter rullskidor som vittnar om att här pågår det försäsongsträning. En av åkarna som precis kört ett hårt pass där ute är skidskytten Stina Nilsson.

– Jag älskar det, jag älskar känslan och kontrasterna som skyttet ger mig. Lika hög på livet som jag blir när jag träffar, lika mycket tänker jag på hur dålig jag är och hur tråkigt det är när jag missar.

Är du kompis med ditt vapen?
– Det blir bättre och jag lär mig nya saker varje dag, men jag slår fortfarande bakhuvudet i det hela tiden, säger 27-åringen och skrattar.

Stina Nilsson har officiellt varit skidskytt för svenska folket och skidvärlden i fyra månader men för henne själv är det mentalt betydligt längre.

– Jag tänkte redan efter OS i Pyeongchang att jag bara skulle köra ett OS till sen byter jag till skidskytte, säger Stina Nilsson och snurrar lite på stolen i ett av skidskytteförbundets konferensrum där vi träffas med utsikt över hennes nya utmaning, skyttevallen.

Är du en gladare Stina nu som skidskytt än som längdåkare?
– Ja, jag märker skillnad. Jag hade funderat och förhandlat med mig själv länge om det här valet och när den förhandlingen till slut landade i ”nu kör jag bara!” så har jag blivit en mycket gladare person.

”Kunde inte se mig på startlinjen”

Den 28 december 2019 lämnade Stina Nilsson Tour de Ski i tårar med en revbensskada.

Det ingen visste då var att hon även lämnade sin framgångsrika längdkarriär bakom sig.

– När jag gick hemma och inte kunde tävla i januari/februari så blev beslutet väldigt tydligt. Jag har alltid kunnat visualisera framåt i min karriär. Jag har sett mig själv på OS och VM, säger Stina Nilsson och fortsätter:

– Men nu kunde jag inte se mig själv stå på startlinjen på VM i Oberstdorf nästa år eller tänka ut hur jag ens skulle ta mig dit. Då visste jag att det inte skulle gå mer, att jag ville något annat. Jag är så tacksam att jag vågade välja skidskytte nu när jag har så många år kvar.

Om du inte hade fått en positiv respons från sponsorer och personer runt dig, hade du kunnat köra längdskidor en säsong till eller var det skidskytte eller inget?

– Inget fysiskt stoppade mig men jag var klar med att åka längd. Jag kan inte göra något halvhjärtat, vill jag något så måste jag göra det med full kraft. Jag ville skidskytte mer så jag hade inte kunnat bedriva en fullhjärtat satsning på längdåkningen längre. Så man kan säga att det var allt eller inget, säger Stina Nilsson.

Nyheten om bytet slog ner som en bomb i idrottsvärlden och efterskalven var många.

– Det var några stormiga dagar efter att det blev offentligt, det var som en ny värld när jag kom till Östersund med en bössa på ryggen, säger Stina Nilsson som snabbt blev en del av skidskyttelandslaget och nu kör med laget hela försäsongen tillskillnad från under längdkarriären där mycket av träningen bedrevs individuellt.

– Ja, jag upplever en skillnad absolut. Vi tränar nästan alla dagar tillsammans och jag älskar det. Jag tycker det är så kul.

Har du saknat det innan?
– Jag har inget emot att köra själv så jag har inte saknat det då. Men nu när jag fått prova på hur det är att köra mycket gemensamt så älskar det det. Hade jag vetat då hur kul det är så hade jag saknat det.

Stina Nilsson.
Stina Nilsson.

”Kommer aldrig ångra mitt val”

En annan framgångsrik idrottskvinna, Carolina Klüft, fick ta emot mycket kritik från experter och svenska folket när hon 2008 bytte från mångkamp till längdhopp men det är inget som Stina Nilsson varit orolig för.

– Jag har faktiskt inte varit rädd för det. Oavsett hur detta kommer gå så kommer jag aldrig någonsin ångra mitt val. För så kul som jag bara har haft denna korta period i livet och det jag nu vet kommer framåt gör att jag aldrig kommer ångra det. Det går gå som det går.

Flera norrmän har redan varit ute och tyckt till om ditt val, skidskyttestjärnan Tiril Eckhoff mer än en gång. Upplever du att det är mer konkurrens med Norge redan nu som skidskytt?
– Det var väldigt mycket tjuvnyp i längden också, jag nöjer mig med att säga så, säger 27-åringen lite lurigt.

Stina Nilsson har inte bara investerat stort i sina drömmar i år när hon gjorde sitt karriärsval, även ekonomiskt har skidstjärnan investerat i en annan dröm, ett drömhus i hemstaden Malung.

– Det är så kul att vara husägare. Vi har några dagar ledigt nu så jag ska åka dit och landa, mysa och ha det så bra.

2018 tog Stina Nilsson OS-guld i Pyeongchang i sprint, ingen idrottare varken på dam eller herrsidan har tagit OS-guld individuellt i både skidskytte och längd. Så sista frågan får bli:

Kommer du bli den första någonsin med dubbla OS-guld?

– Om vi säger såhär, jag besitter inte den kapaciteten nu. Jag är inne i en process som jag verkligen älskar och jag hoppas att den processen kommer ta mig högt, säger Stina Nilsson och ler.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.