Inget VM-kval för Meraf Bahta i comebacken

Av: Erik Karlsson, Mats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT

KARLSTAD. Meraf Bahta är tillbaka på tävlingsbanan.

Men comebacken på SM var aldrig nära att räcka till ett VM-kval.

Det räckte dock till ett SM-guld efter en tuff spurtstrid.

– Jag gör ett försök att kvala till VM på tisdag, men i så fall är det bara en bonus. Det är OS nästa år som är det viktiga, säger hon.

För drygt ett år sedan kunde Sportbladet avslöja att Meraf Bahta gjort tre missar i sin vistelserapportering inom tolv månader. Hon sprang EM och tog brons på 10 000 meter under utredningen men stängdes sedan av ett år för dopningsbrottet.

I dag var första dagen Meraf Bahta var tillåten att tävla igen och eftersom VM-kvalet går ut redan i veckan som kommer stod hon redo att springa direkt när 5000 meter på SM.

VM-gränsen är uppsatt till 15.22, en dryg halvminut från Bahtas personliga rekord. Men redan från start blev det tydligt att VM-kvalet inte var det primära i dag, Bahta stack ut på startlinjen som enda löpare i joggingskor och den inledande kilometern gick långt från kvalfart.

Tre gjorde upp om guld

Bahta fick sällskap av tre löpare, Semrawit Mengsteab, Sara Christiansson och Anastasia Denisova och det blev en hård kamp om medaljerna. Sara Christiansson var i ledning ut på sista varvet men Bahta gick om med 200 meter kvar och höll undan till seger på 15.56,70 före klubbkamraten Semrawit Mengsteab.

– Men jag såg det mer som ett träningspass. Det är roligt bara att vara tillbaka och träna igen. Men jag tänker inte så mycket på VM. Men klarar jag kvaltiden på 1500 meter så åker jag.

”Ett jättekonstigt system”

Då hoppas hon kvala till VM.

Och det ska inte bli några fler missar i vistelserapporteringen.

– Det gäller att ha koll, jag ska vara försiktig kring det. Men det är lätt hänt, inte bara för mig utan för många. Det är ett jättekonstigt system, men jag ska vara försiktig nu.

Hur tiden under avstängningen har varit vill hon inte prata.

– Nej, det har jag lagt bakom mig. Jag vill bara se framåt och fokusera på framtiden. Men kroppen känns bra och jag känner mig start.

Ja, stark nog för att vinna SM-guld i joggingskor.

Men på tisdag åker spikskorna på igen i GP-galan i Zagreb. Absolut sista chansen att ta en VM-plats.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN